08 augusti 2006

Öppen dörr för grannsamverkan

Med anledning av den våldtäkt som skedde i Vårby gård i söndagsmorse, då förövaren klev in genom en öppen altandörr medan offret låg och sov, uppmanar Polisen folk att inte ha dörrar och fönster öppna - fast på grund av risken för stölder, inte för våldsbrottens skull.

Men när vi sitter bakom våra säkerhetsdörrar och våra gallerförsedda, slutna fönster är det som om vi är bakom och lås och bom, inte de kriminella. Nej, jag kommer att fortsätta att släppa in frisk luft i lägenheten istället för att bli fånge hos min rädsla.

Positivt är dock att våldtäktsmannen, en 17-årig kille från närområdet, kunde gripas ett par timmar efter dådet, efter hjälp av vittnen. Genom att vårbyborna väljer att samarbeta med polisen och göra nånting åt situationen visar man framtida förövare att man inte kommer att tolerera det som händer. Det är i villa- och radhusområden vi brukar se lappar om grannsamverkan mot brott, men det är minst lika viktigt i våra miljonprogramsområden. Tillsammans kan vi förändra spelets regler - till vanligt, hederligt folks fördel.

Inga kommentarer: