03 augusti 2006

Magstarkt och sjukt om hjärtoperationerna

Ingen ska få vänta mer än tre månader på behandling, det är vad den nationella vårdgarantin säger. Nu har det visat sig att svårt hjärtsjuka på Karolinska sjukhuset i Huddinge fått vänta uppemot sex månader på operation och antalet som dött i operationskön hittills i år är fler än de som dog hela förra året. Och vad har det ansvariga landstingsrådet Inger Ros (s) att säga till sitt försvar? Att ingen berättade för henne att patientsäkerheten var hotad bara för att svårt sjuka patienter inte fick vård inom rimlig tid. Hon lägger alltså skulden på sjukhusledningen för att de inte skrivit henne på näsan med de självklara slutsatserna av de allt längre köerna och deras begäran om ökade resurser för hjärtoperationer.

Magstarkt. Sjukt. Pinsamt.

Och inte blir det bättre av att hon kommer med lögnaktiga påståenden om att Kristdemokraterna i sin budget skulle satsa mindre på vården än (s).

Vi behöver en anständig vård och en anständig vårddebatt i landstinget. Därför behövs det en ny landstingsledning - med ett starkt kristdemokratiskt inslag - och en ny vårdpolitik, en vårdgaranti värd namnet och resurser för att klara de prioriterade behoven.

När Stig Nyman var sjukvårdslandstingsråd senast lyckades man arbeta bort större delen av de köer som byggts upp under sossarnas tid vid makten. När han efter valet förhoppningsvis återkommer i landstingets politiska ledning igen kommer det dessvärre att behövas en repris. För köerna måste bort.

Inga kommentarer: