03 oktober 2007

Att sälja företag är att respektera demokratin

Thomas Östros kräver nu i media (till exempel den här artikeln i Dagens Nyheter: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=699957) att Fredrik Reinfeldt ska stoppa de s.k. "utförsäljningarna" av statliga bolag.

Den senaste anledningen är att det enligt Östros inte finns någon organisation för försäljningarna. Jag är ingen stor Carnegie-fan, måste jag erkänna, men var och en som följt Östros olika utspel sedan regeringsskiftet eller det år som föregick valet vet att det inte är Carnegie-affären som är orsaken. Det är bara löjligt av honom att påstå det. Östros hittar hela tiden på nya svepskäl för att regeringen inte ska genomföra den politik som de faktiskt gick till val på. (Har ni inte följt Östros olika mer eller mindre lögnaktiga utspel kan ni hitta en rad kommentarer i mitt bloggarkiv.)

Själv tycker jag att vallöften ska infrias. Alliansen gick till val bland annat på att ett antal statliga bolag skulle säljas, men också på att en hel del inte var till salu, till exempel Vattenfall och LKAB. Regeringen - Sveriges första majoritetsregering sedan 1981 - bör naturligtvis stå fast vid det till dess väljarna - inte Thomas Östros - säger något annat. Allt annat vore att inte respektera det demokratiska systemet.

Inga kommentarer: