08 oktober 2007

Sossarna pratar för mycket

Idag hade vi inte ett enda kontroversiellt beslutsärende i kommunfullmäktige. Sammanträdet började klockan 18 och borde rimligtvis ha kunnat vara färdigt till klockan 19 ungefär. Men istället pågår sammanträdet fortfarande för fullt kvart över tio på kvällen och det finns inga egentliga tecken på avmattning. Istället pratas det. Pratas, pratas och pratas. Mest pratas det av fullmäktiges sossar. Emellanåt har det funnits tre sossar i rad som kommit upp i talarstolen för att prata av sig för skattepengar. För ett sammanträde är inte gratis. Alla deltagare - inklusive ersättare gissningsvis ett 80-tal - får sammanträdesarvode. Bara där blir det med en snabb överslagsberäkning en summa på mer än 80.000 kronor. Men demokrati måste ju få kosta, säger du kanske - och det har du förstås rätt i.

Men är det verkligen rimligt att betala så mycket pengar för att folk ska säga med många ord vad de egentligen kunde ha sagt med några få. Vi vet vid det här laget att Drevvikenpartiet vill att de boende i Skogås-Trångsund ska få bestämma om de vill bilda en egen kommun medan Socialdemokraterna inte vill det. Vi vet vid det här laget att Kristdemokraterna vill att föräldrar som vill ha mer tid med barnen ska kunna få ett vårdnadsbidrag, medan Socialdemokraterna endast vill att pengar ska gå till de föräldrar som väljer att ha sina barn i förskolan.

Ja, ja, nu tog visst sammanträdet slut. För att folk tog sitt förnuft till fånga och ansåg sig ha pratat klart? Nej, för att folk hade pratat så mycket att man fick bordlägga de två sista ärendena. Det är pinsamt och smått absurt. Något borde göras för att få bukt på eländet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir inte ett dugg förvånad över din inställning till hur debatterna i fullmäktige ser ut. Det är alltid lätt att skylla på andra men vart fanns detta resonemang när du och dina borgerliga kompisar satt i majoritet??? Då diskuterade vi trängselskatten i över 10 timmar, en fråga som inte ens berör Huddinge kommun. Men kommundelning en fråga som berör ALLA i Huddinge får inte diskuteras, detta tycker jag är en märklig inställning.

Demokrati pratar du också om.. Jag anser inte att fullmäktige är en klubb för inbördes beundran utan det är det högst beslutande organet och en plattform för politik. Hur ska medborgarna annars veta hur våra beslut påverkar de och vad som diskuteras inanför våra väggar om vi inte för en allmän debatt om det? Interpellationer är ett sätt för oss som sitter i opposition att få uttrycka våra åsikter i olika frågor och få ställa majoriteten till svars för de beslut ni tar. Jag hoppas att när vi "sossar" återigen sitter i majoritet, att vi inte ska inskänka er rätt att få diskutera de frågor ni brinner för och där vi skiljer oss åt politiskt!

Karl Henriksson sa...

Ärligt talat, Victoria, så fanns resonemanget under förra mandatperioden på precis samma plats som nu - här på bloggen och i samtal med vem som än ville höra på. Jag försvarar inte de evighetslånga trängselskattedebatterna och kritiserade dem här vid flera tillfällen.

Jag kritiserar inte heller rätten att ställa interpellationer - men jag tror inte att någon vinner på att samma argument upprepas gång på gång på gång, som det är idag. Gårdagens interpellationsdebatter borde egentligen ha kunnat klaras av på tjugo minuter per interpellation, tycker jag.

För övrigt tror jag att kommundelningsdebatten nu ett år efter maktskiftet redan är uppe i 10 timmar - varav ett par har varit viktiga och relevanta och resten bara upprepningar av det som samma personer har sagt i tidigare inlägg och debatter.

Natalie Sial sa...

Hej Karl! tråkigt att du tycker att det är lönlöst med debatt i Kommunfullmäktige. Det är det enda folkvalda organet i Kommunen och jag antar att det förväntas av medlemmar av den församlingen att säga sin åsikt. Om du inte riktigt har fattat det tror jag att Kommunfullmäktige inte är ngt för dig.

Det förväntas i folkvalda samlingar att man för debatt. Att ni under er tid i oppositionen skapade debatt i fullmäktige har inte vi klagat på.

Att kommundelningsdiskussionen tar lång tid har den all rätt att göra. Det är viktigt för folk att se vad sjutton det är ni håller på med. En selektiv demokrati, laborerande av målgrupper och annat bara för att "rätt" åsikter ska komma fram. Ni verkar också redan ha bestämt er för utgången av "folk"omröstningen och därför häpnas vi också av att ett flertal "demokratiska" partier kommer undan med en sån här sak.

Debatten om kommundelningsomröstning är inte avslutad. Räkna med en hel del debattimmar till. Vi kommer att debatter saker vi tycker ställer till det för människor i Huddinge kommun. Om du ser annorlunda på ditt uppdrag får du självklart göra det men jag tar mitt uppdrag på största allvar.

Karl Henriksson sa...

Hej Natalie! Självklart ska det föras debatt i fullmäktige, men debatter är mer relevanta om det sägs nya saker i dem istället för att folk upprepar redan kända ståndpunkter. För övrigt skrev fullmäktiges nuvarande 2:e vice ordförande Margareta Lundgren (s) en motion i slutet av förra mandatperioden där hon tog upp ungefär samma problematik som jag gjorde i mitt blogginlägg.

Angående ditt "laborerande av målgrupper" så förstår jag ärligt talat inte vad du pratar om - men jag är förstås medveten om att ni anser att de boende i centrala och västra Huddinge ska få bestämma ifall de boende i Skogås-Trångsund ska få bilda en egen kommun. Vilket är ungefär lika logiskt och självklart som att de boende i Ryssland skulle ha fått avgöra ifall Estland skulle få bli ett eget land...