25 april 2010

Avskaffa presstödet!

Presstödsnämndens beslut häromdagen att bevilja den högerextrema tidningen Nationell Idag 2,3 miljoner kronor i presstöd har väckt en hel del rabalder. Fullt rimligt sådant. Mer märkligt är att presstödet i många år betalats ut till en rad antidemokratiska tidningar på vänsterkanten utan att det väckt några större kontroverser. Men varför ska vi stödja antidemokratiska tidningar? Avskaffa presstödet!

När man läser Johnny Stammings beskrivning av hur man - huvudsakligen i den socialdemokratiska pressfären - systematiskt mjölkade systemet på pengar genom att dela upp tidningar i lokala editioner och på andra sätt manipulerade för att maximera intäkterna utan att behöva göra sig omaket att skaffa sig fler läsare vidgas problemvyn. Martin Ahlqvist berättar om hur t.ex. ETC och Fria Tidningar gör på samma sätt. Varför ska vi fortsätta betala för tidningar som så systematiskt och samvetslöst ägnar sig åt att mjölka systemet snarare än att försöka attrahera kunder och stå på egna ben? Avskaffa presstödet!

Och ärligt talat är ju till och med grunden för att presstödet en gång inrättades minst sagt grumlig: två av riksdagens vid den tiden fem partier ägde ett stort antal tidningar som de var oförmögna att driva på affärsmässiga villkor. Vad gör man då om man har ett gemensamt intresse och råkar inneha majoritet i riksdagen? Man inför ett stöd specialdesignat för att gynna de egna rörelserna. Mycket fiffigt. Men Socialdemokraterna lyckades inte ens driva sina tidningar med massor av miljoner i statsstöd, medan Centerpartiet sålt sina med en rejäl vinst tack vare presstödet. Jag ska inte säga att alla tidningar som fått stöd via Presstödsnämnden är undermåliga - om jag inte får min Svenska Dagbladet en morgon blir jag tämligen misslynt - men frågan måste ändå vara om vi skattebetalare verkligen ska betala ut en otrolig massa pengar till tidningar för att (s) och (c) inte lyckades få inkomsterna att nå upp till utgifterna? Avskaffa presstödet!

Men oavsett om det en gång i tiden må ha funnits legitima skäl att ge presstöd eller inte så har tiderna utan tvivel förändrats. Den tekniska utvecklingen har gjort att det finns nya och billigare sätt att kommunicera, precis som DN konstaterar på sin ledarsida. Förhoppningsvis kan beslutet att ge presstöd till Nationell Idag leda till en ordentlig upprensning av presstödsreglerna och - ifall ni inte noterat det - själv tycker jag att man ska våga vara riktigt radikal. Avskaffa presstödet!

DN DN SvD Agneta Lindskog

Inga kommentarer: