22 januari 2011

Samtal om simhall i Flemingsberg

Idag har jag besökt en workshop som Södertörns Simsällskap arrangerade i Haninge kulturhus. Klubben är aktiv både i Haninge och Huddinge och driver bland annat simhallen i Vårby. Jag hann med att lyssna på två intressanta föredrag, dels av Klaus Lindqvist, som arbetar som mental rådgivare, inte minst inom idrottsvärlden, dels av Carl Jenner, som är tränare åt klubbens stora stjärna, Sarah Sjöström. Väldigt spännande och lärorikt. Men jag lärde mig även mycket när jag samtalade med såväl de som arbetar med simskolan som elitsatsningen i klubben.

I simskolan har klubben 1.000 barn per termin - och många hundra på väntelista. Den trånga sektorn är halltider i Haninge och centrala Huddinge. I Vårby finns det däremot plats för fler.

Av elitsimmarna i klubben är det bara Sarah Sjöström som dagligdags har möjlighet att träna i en 50-metersbassäng, i Eriksdalsbadet. Anledningen är att landslaget har en träningstid som hon får tillgång till. Övriga får hålla till godo med 25-metersbassänger (av vilka Torvalla i Haninge idag är den enda som är godkänd för tävlingar).

Det finns för övrigt bara två 50-metersbassänger i hela Stockholms-området, Eriksdalsbadets och en hall i Täby. På Södertörn, med en befolkning större än Östergötlands, finns inte en enda. Väldigt märkligt med tanke på att det faktiskt är i 50-metersbassäng alla stora tävlingar avgörs, till exempel OS.

Det är också skälet till att vi i Kristdemokraterna i Huddinge driver frågan om en simhall med 50-metersbassäng i Flemingsberg. Det är inte någon enkel fråga. Simhallar är dyra både att bygga och att driva. Men det finns exempel från till exempel Borås, där den nya simhallen "bara" kostade 60 miljoner kronor att bygga, och med modern teknik kan man göra mycket mer energieffektiva lösningar än man har i de gamla simhallarna från tiden innan oljekrisen. Min förhoppning är att vi i Huddinge ska hitta samarbeten både med grannkommunerna, skolor, högskolor, näringslivet och, förstås, inte minst simklubbarna i regionen för att hitta en modell som gör det ekonomiskt genomförbart att bygga en ny, attraktiv simhall. De samtal jag haft idag stärker mig både i övertygelsen om behovet och att det är möjligt.

1 kommentar:

Marlene sa...

Heja heja! Vi i Botkyrka Rönninge SimSällskap stöttar er helhjärtat :-)