09 januari 2011

Vi delar kopternas sorg

Idag besökte jag den koptisk-ortodoxa kyrkan i Midsommarkransen för att visa mitt och Kristdemokraternas deltagande i kopternas sorg efter det fruktansvärda terrordådet mot en kyrka i Alexandria på nyårsnatten. 23 döda och mer än hundra skadade blev det direkta resultatet av tragedin, men förhoppningsvis blev händelsen också en ögonöppnare för såväl västerländska observatörer och makthavare som de egyptiska myndigheterna. Dagens situation, med diskriminering, förtryck och våld mot Egyptens kristna minoritet, kan inte få fortsätta.

Tyvärr är inte situationen i Egypten unik. Vi ser tydliga likheter med Irak och vi följer med bävan utvecklingen i Sudan. Vad händer om folket i södra Sudan inte röstar som makthavarna i Khartoum vill? Från Indien kommer ständigt nya rapporter om attacker mot de kristna.

Stödet till religionsfrihet och etniska och religiösa minoriteters rättigheter måste vara ett bärande element i svensk och europeisk utrikes- och biståndspolitik, nu och i framtiden. Bara genom att tydligt visa våra prioriteringar av de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna kan vi påverka länder som på olika sätt diskriminerar och förföljer olika minoriteter eller, som kanske främst är fallet i Egypten, som genom sin undfallenhet låter andra göra det utan att bestraffas för sina dåd.

Tidigare inlägg: Ett gott nytt år - även i Alexandria? Stöd Egyptens kristna

Läs även: Désirée Pethrus Engström (som för övrigt kommer att delta i en demonstration utanför riksdagshuset på lördag kl 12 till stöd för religionsfrihet och mänskliga rättigheter i Egypten och hela Mellanöstern).

Inga kommentarer: