10 januari 2011

Valfrihetens motståndare tar ny sats

Dagens Nyheter gör en stor nyhet av en två månader gammal SCB-rapport om att bara ungefär två procent av alla småbarnsföräldrar använder vårdnadsbidraget. "Fiasko" kallar man det i en allt annat än saklig och korrekt rubrik.

Jag kan ärligt talat förstå att ganska få använder vårdnadsbidraget. Det är tillgängligt i långt ifrån alla kommuner, det är omgärdat av en lång rad snåriga begränsningsregler som gör det svårt för personer att ta del av det även i kommuner där det erbjuds och det rör sig inte om så speciellt mycket pengar - bara en bråkdel av den kommunala subventionen av en förskoleplats. Om den politiska viljan fanns skulle vårdnadsbidraget kunna utvecklas till något attraktivt för fler föräldrar, men tyvärr står inte valfrihet högst på agendan för flertalet riksdagspartier, med Kristdemokraterna som lysande undantag.

Nu tar valfrihetens motståndare ny sats och vill avskaffa även den lilla lucka i likriktningen i svensk familjepolitik. Det var olyckligt, anser jag. Även om vårdnadsbidraget inte är huvudalternativet för flertalet barnfamiljer, är det ett viktigt redskap för en del. Eftersom familjer är olika är det viktigt att samhället erbjuder en palett av olika lösningar, där vårdnadsbidraget är en av dem.

För övrigt tycker jag att alla bör läsa Sanna Raymans inlägg om "fiaskot" på Svenska Dagbladets ledarblogg.

Inga kommentarer: