22 juni 2011

Pendelbåtar - en smart trafiklösning i Stockholm!

Igår fattade landstingets Trafiknämnd beslut om att förlänga projektet "SjöVägen" året ut. SjöVägen är en pendelbåtslinje som i sin längsta sträckning går mellan Frihamnen och Nybroplan. Förmodligen är det dock tämligen få som åker just den sträckan, för där är bussen ett betydligt snabbare färdmedel (tills dess Spårväg Citys nästa etapp står klar). Nej, istället är det för den som till exempel vill åka mellan Nacka strand och Lidingö eller Frihamnen som båtresan ger väldigt stora tidsbesparingar, och den är också ett smart alternativ för att ta sig mellan Nacka och city. Med stopp i såväl Larsberg på Lidingö som Nacka strand, Finnboda hamn och Saltsjöqvarn i Nacka samt Allmänna gränd på Djurgården ger pendelbåten en hel del resealternativ. Och allt fler upptäcker det. Häromveckan slog SjöVägen nytt personligt rekord med över 6.000 resande per vecka. Kul!

Min förhoppning är att det här bara är det första exemplet på nya, smarta båtlinjer på Stockholms inre farvatten. Stockholm ligger ju där Mälaren möter Östersjön, vilket naturligtvis är ett oerhört strategiskt läge. Det känns dumt att inte bruka de kommunikationsmöjligheter som vattnet faktiskt ger. Vi kristdemokrater har en rad olika idéer om hur moderna, tillgängliga och snygga pendelbåtar (som den på bilden) kan binda ihop innerstan bättre, men också hur Nacka- och Lidingötrafiken kan kompletteras med direktbåtar mellan Ekerö och centrala Stockholm.

Det är inte lösningen på Stockholms behov av ny kollektivtrafik - men det bör definitivt vara en del av lösningen!

1 kommentar:

flaneuren sa...

Bra jobbat alla inblandade! Sjövägen är ett smart alternativ till slussen/t-centralen. Tyvärr kommer jag (och säkert en hel del andra) avstå från Sjövägen nu när t-banan är stängd mellan kungsträdgården och rådhuset. Så dra inte för stora växlar på om resandet går ner under några månader. Vi kommer tillbaka den 20:e oktober!