16 februari 2012

Det ska vara lätt att resa

Det ska vara lätt att resa med SL-trafiken. Även för personer med olika funktionshinder. Det är grundtanken i det tillgänglighetsarbete som hela tiden pågår inom SL och SL:s olika underentreprenörer för att få bort olika hinder för att resa med kollektivtrafiken.

Den 15 mars kommer ett nytt steg tas för att förbättra tillgängligheten. Då lanseras SL:s nya tillgänglighetsnummer. Resenärer som har behov av ledsagare på stationer eller hållplatser kommer då bara behöva använda ett nummer för att ringa, sms:a eller maila till personal som samordnar ledsagning inom SL-trafiken, oavsett vilket transportslag eller bolag det rör.

Personalen kommer också att kunna hjälpa till med andra saker, som tillgänglighetsgarantin. Det kan till exempel handla om att en hiss som är nödvändig för en rullstolsburen resenär inte fungerar, då räcker det att ringa tillgänglighetsnumret som då kommer att beställa en rullstolstaxi. För mig har det från första början varit väldigt högprioriterat att få ut information om tillgänglighetsgarantin så att fler med olika funktionshinder faktiskt vågar använda den vanliga kollektivtrafiken. Genom att göra det lättare att använda garantin kan vi ytterligare höja SL:s tillgänglighetsprofil.

Sedan måste vi också stärka SL:s pålitlighetsprofil. Idag blev jag försenad till ett studiebesök på pendelbåtarna M/S Lisen (som går i skytteltrafik över Hammarby sjö) och M/S Emelie (som går mellan Hammarby sjöstad och Nybrokajen) för att tunnelbanans gröna linje krånglade. SL måste vara det enkla och pålitliga alternativet även för alla som har en tid att passa. Men det är en annan historia.

Bloggar: Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting

2 kommentarer:

Anonym sa...

- Det ska vara lätt att resa med SL-trafiken. Även för personer med olika funktionshinder.

Och då menar du även de mest psykiska funktionshinder?
Eller???

Karl Henriksson sa...

Ja, både i färdtjänsten och i tillgänglighetsarbetet i SL arbetar vi för att göra så att trafiken fungerar bättre även för personer med psykiska eller neuropsykiatriska funktionshinder. I HSO, som vi har ett nära samarbete med, ingår en rad olika organisationer för personer med psykiska eller neuropsykiatriska funktionshinder, till exempel RSMH och Attention.