10 september 2008

Invigning av Hälsans Stig

I förmiddags hade vi invigning av "Hälsans Stig" utanför kommunalhuset i Huddinge. Jag var en av fyra invigningstalare tillsammans med Tomas Hansson (kd), Gunilla Helmersson (m) och Tommy Eriksson (Hjärt- och lungsjukas riksförbund). Vilken succé det var! Det var någon som räknade till drygt 200 besökare - fantastiskt! Långt fler än någon hade räknat med.

Det finns ett hundratal "Hälsans Stig" runt om i landet, men det här är den första i Huddinge kommun. Den passerar genom Huddinge centrum och förbi Kvarnbergsplan, i ett område med massor av bostäder och arbetsplatser. Bara kommunen måste ha långt mer än tusen anställda i närheten av den (all den centrala förvaltningen, tre gymnasieskolor, ett antal för- och grundskolor, ett par äldreboenden...) och det finns massor av företag i områdena man passerar. Tänk vilken folkhälsoeffekt det skulle bli bara om kommunens anställda tog en ordentlig promenad på lunchen. Alla kanske inte hinner fyra kilometer, men en del av sträckan skulle alla garanterat klara.

Nästa steg hoppas jag blir att vi ska kunna skapa "Hälsans stig" i såväl kommunens östra som västra delar. Även om det inte är lätt att finna vägar som uppfyller villkoren som Hjärt- och lungsjukas Riksförbund har hand om. Kommunen är nämligen inte bara stor, den är också full av branta åsar.

Inga kommentarer: