07 mars 2009

Triumfen drunknar i tumultet i Malmö

När jag för en liten stund sedan slog på datorn för att se vad som hänt i resten av världen under partiets heldagsdistriktsstämma blev jag först sprudlande glad över att Thomas Lövkvist överraskande vunnit det stora italienska cykelloppet Monte Paschi Eroica. Sverige har ett antal riktigt bra cyklister, men det är sällan någon av dem når ända fram och får stå överst på pallen, så det här var en stor nyhet.

Men när jag går vidare från CykelNytt till övriga media kan jag konstatera att den dag inte bara var en triumf för svensk idrott utan också en katastrof. Från Malmö rapporteras om hur maskerade vänsteraktivister gick till attack mot de poliser som försökte skydda den arena där Davis Cup-landskampen mellan Sverige och Israel spelades inför tomma läktare.

Att vänsteraktivister när tillfälle ges gärna tar till våld mot dem som har andra åsikter eller helt enkelt ogillas av våldsverkarna i fråga är ingen nyhet. Det som är ovanligt är att kommunens starke man Ilmar Reepalu (S) och hans kamrater i Malmös S-V-MP-majoritet genom sitt agerande har gett eldunderstöd till dem som med våld försöker stoppa matchen. Istället för att använda sitt inflytande till att lugna ner stämningen har han uppmuntrat demonstranterna, väl medveten om att den typen av demonstrationer från hans vänner på vänsterkanten alltid leder till blodiga kravaller.

Ilmar Reepalus agerande är fruktansvärt oansvarigt och har skadat Malmös och Sveriges internationella anseende. Jag hoppas att den svenska idrottsrörelsen inser att så länge Ilmar Reepalu sitter kvar vid makten kan inga landskamper eller liknande evenemang förläggas till staden. Sverige har inte råd att fortsätta förstöra sitt rykte som fredlig demokrati.

Tyvärr kommer det politiska våldet i Reepalus Malmö att dränka nyheten om Thomas Lövkvists triumf. Det är bara att beklaga.

DN DN DN SvD SvD Dagen Dagen

Inga kommentarer: