23 september 2009

Tomas Eneroth och Teres Lindberg på villovägar

Ibland blir man förundrad över ledande socialdemokraters dåliga omdöme. Som när Tomas Eneroth, vice ordförande i näringsutskottet och en av Mona Sahlins närmaste män, går i taket för att regeringen byter ut styrelsen i Apoteket AB när den vägrar godta bolagets ägardirektiv (SvD, DN).

Man kan naturligtvis diskutera om ägardirektiven var kloka eller inte. Hr Eneroth och jag har utan tvivel olika åsikter om den saken. Men när en styrelse vägrar följa ägardirektiv måste den bytas ut - oavsett vem som är ägare, men kanske ännu mer när det rör sig om ett statligt företag som är inne i en känslig uppdelningsprocess. En fråga som hr Eneroth måste ställa sig är om han skulle tycka att det vore okej om en bolagsstyrelse valde att strunta i direktiv som en regering som han - Gud förbjude! - själv satt i fattade beslut om. Kort sagt, är han emot ägarstyrning i statliga bolag eller bara ägarstyrning om något annat parti än hans eget styr?

Kloka tankar i SvD: SvD. Mindre kloka tankar i SvD.

Som om inte Tomas Eneroths dumheter räckte har hans partikamrat i Stockholm, förra borgarrådet Teres Lindberg skapat rabalder när hon försökte ta sig in på en köpstämma i en bostadsrättsförening i Dalen tillsammans med ett gäng antibostadsrättsaktivister, rapporterar SvD. Eftersom hon sitter i Svenska Bostäders styrelse ansåg hon sig ha rätt att närvara.

Jag sitter själv i styrelsen för Huge Fastigheter AB. Det betyder inte att jag skulle ha rätt att tränga mig in på Hyresgästföreningens möten, eller på en bostadsrättsförenings köpstämma, eller någon annan förenings möten heller för den delen. Fr Lindberg har naturligtvis all rätt i världen att protestera mot bostadsrättsombildningar i kommunfullmäktige eller på torgmöten eller på föreningsmöten där hon faktiskt blivit inbjuden, men där någonstans går gränsen. När man läser om hennes agerande undrar man stilla hur omdömeslös en politiker egentligen kan vara. Respekten för det civila samhället borde vara grundläggande för att alla politiker i en demokrati, men uppenbarligen sitter den ganska löst bland somliga socialdemokrater.

18 kommentarer:

Rädda Linjalen sa...

Det viktigaste runt en ombildning är väl ändå att den går rätt och demokratiskt till. Det borde alla vara överens om.

På senare tid har det varit allt annat än så det sett ut. Ett utbrett fuskande är resultatet av alltför bristfällig kontroll och regelverk. Att någon från Stadshuset uppmärksammar det är verkligen på tiden och väldigt välkommet.

I fallet Kastanjegården, som det här handlar om, har det varit år av påtryckningar. Hyresgästerna har sagt nej ett flertal gånger, men ett nej är ofta inget svar som räknas när det gäller ombildningar.

HÄR finner du en betydligt sannare bild av det som hände på Kastanjegården. Ett förfarande som Stockholms Stadshus AB och Svenska Bostäder har anledning att ta avstånd ifrån.

Karl Henriksson sa...

Du/ni hänvisar till samma artikel som jag, men har uppenbarligen inte läst den på samma sätt...

Jag har inga synpunkter på om hyresgästerna i den aktuella fastigheten eller någon annan fastighet bör köpa den (även om jag tycker att de ska ha möjlighet att göra det). Eftersom jag inte bor i den aktuella fastigheten kan jag inte heller bedöma vilka påtryckningar - tillbörliga eller otillbörliga - som hyresgästerna utsatts för.

Även om jag noterar att hyresgästföreningen uppenbarligen agerar som en påtryckare i sammanhanget, och säkerligen har gjort det under en följd av år...

I övrigt håller jag helt med om att Stockholms Stadshus AB och Svenska Bostäder har anledning att ta avstånd ifrån det aktuella förfarandet. När obehöriga försöker få tillträde till ett möte i en förening som de inte är medlemmar i är det alltid allvarligt, men speciellt allvarligt blir det förstås om de åberopar sin position i, som i det här fallet, Svenska Bostäder utan att ha någon rätt att agera å bolagets vägnar.

Helt oavsett vad man tycker om bostadsrättsombildningar måste man ta avstånd från Teres Lindbergs agerande om man vill stå upp för demokratin och det civila samhället. Anser man att det förekommit fusk i ombildningsprocessen får man ta itu med det på den lagliga vägen, genom ett överklagande.

Rädda Linjalen sa...

Karl:
Jag håller med om att "den lagligsa vägen" borde vara det bästa sättet. Det är också just den möjligheten vi efterlyser i vårt FÖRSLAG PÅ ÄNDRADE UPPHANDLINGSREGLER runt omvandlingar.

Men tyvärr är lagen väldigt ofta satt ur spel just vid ombildningar. Detta i kombination med konsulter som bara får betalt om köpet går igenom bäddar för allsköns fusk och oegentligheter.

Tiotusentals människor i Stockholm är just nu i händerna på dessa konsulter som gör lite eller snarare mycket, som de vill.

Lagarna runt ombildningar är för tillfället jämställda med att gå mot röd gubbe. D.v.s. du kan som konsult göra dig skyldig till vilja bedrägerier som helst utan att riskera någon påföljd.

Detta har påtalats vid mängder av tillfällen till de allmännyttiga bostadsbolagen, som hänvisar till Stadshuset. På Stadshuset hävdar borgarråd Joakim Larsson att inga som helst oegentligheter förekommer, trots mängder av dokumenterade bevis på motsatsen.

Så visst, vi välkomnar gärna att lagen ska börja följas. Det gör den inte nu. Fram tills dess välkomnar vi gärna att människor som Teres Lindberg har civilkurage nog att med egna ögon se hur en köpstämma går till i verklighetens Stockholm.

Tilläggas bör att ingen av de människor som nämns i artikeln har agerat på annat sätt än att befinna sig på den aktuella gården för att bevittna jakten på fullmakter som Brf Kastanjegården, och inga andra, bedrev. Detta mitt under deras egen köpstämma.

Själv förhåller jag mig neutral till ombildningar i sig, om bara hyresgästerna själva får bestämma och det sker på ett demokratiskt sätt med ärligt uppsåt. Tyvärr är det ovanligt just nu.

Hare!
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Rädda Linjalen sa...

Förresten, det stämmer - vi hade länkat till samma artikel. Den HÄR är den som menades.
Läs den gärna. Den visar en helt annan verklighet.

Jbg-Enskededalen sa...

Hur kan Joakim Larsson (M) uttala sig i den här frågan utan att ha varit på plats. Skulle gärna ha sett att du hade varit närvarande också för att se hur ombildningarna går till runt om i Stockholm med omnejd. Detta är inte specifikt i sig utan ganska vanligt att folk på nejsidan blir svårt trackasserade. De stackars nejsägarna på Kastanjegården kände sig både hotade och fick höra glåpord som jag inte ens vill ta i min mun föregående kväll på mötet. De ville ha stöd under slutmötet därför hade de kontaktat Terje Gunnarsson och HGF:s jurist. Teres Lindberg gjorde en förfrågan om hon kunde få närvara vid mötet, men fick avslag. Då gjorde hon det enda rätta, stod i bakgrunden och studerade händelserna som utspelade sig under kvällen. Bostadsrättsinnehavare från granngården som precis fått igenom sitt köp kom också och stod för en del hotelser mot oss aktivister för att skrämma bort oss. Torsten Kai-Larsen försvann under 1 1/2 timme under sittande möte för att fira med granngårdens bostadsrättsförening. Återkom efter att ordföranden varit och hämtat honom från den andra gården. Klockan var då 23.15. Han stannade en kort stund så försvann han igen utan att ordförande fått klart för sig att mötet var avslutat. Detta är skrämmande. Har själv bott i Enskededalen sedan 1981 självvalt att bo i kommunalägt bostadsbolag. De som dragit igång ombildningen på min gård har varit bosatta på gården i mellan 5-10 år några kortare tid. Jag tror inte på att det kommer bli bättre när dom äger sina lägenheter själva. Har jobbat med hyresgästföreningen i hela mitt liv men har aldrig sett ombildarna komma ut och fixa på gården vid vår o sommarstädningar, utan det har varit vi andra som nu inte vill köpa som stått för den lyxen. Det enda jag hoppas på är att det spricker vid banklånen så köpet inte går igenom. Jag önskar att fler politiker skulle komma ut i djungeln för att se hur det går till på markplanet.

Hans sa...

Ombildningar är krävande för blivande bostadsrättsföreningar. Budget (ekonomsik plan) görs för 10 år framåt som sedan nagelfars av boverkets godkända intygsgivare.

Risken för konkurs som HGF skrämmer med är bara nys. Det gäller bara sådana föreningar som ombildades eller byggdes under tidiga 90-talet som har haft svårt att repa sig. Det var då väldigt låga insatser där föreningarna satte sig i stor skuld då bankkrisen kom med 75% ränta och sedan 500% för att försvara den svenska kronan.

Jag bor själv i en ombildad fastighet. Vi har nu kunnat rusta upp det eftersatta underhållet från Svenska bostäder. Jag har kunnat med lånade pengar rustat upp lägenheten, som jag sedan får tillbaka vid en eventuell försäljning.
Jag har 30% lägre månadskostnader nu än om jag bott kvar som hyresgäst. Svenska bostäder har massa projekt som kostar miljoner till ingen nytta och ska dessutom leverera vinst till ägarna. Det slipper vi nu - därför bor vi billigare.

Hyresgästföreningen i Dalen drivs nu av Rättvisepartiets ordförande Elin Gauffin, som tillhör extremvänstern (rättvisepartiet Socialisterna.

Elin har fått Hyresgästföreningens täckmantel för att trakassera enskilda medlemmar som vill ha ett bättre boende med inflytande i boendemiljön, än vad Svenska Bostäder kan erbjuda.

HGF i Dalen attackerar bostadsrättsombildare, personligen med lögner och förtal. (jag har bevis för detta och själv blivit utsatt för det ett flertal gånger som jag kan beskriva vid ett annat tillfälle om någon är intresserad.)

Brf får hjälp av ombildningskonsulter för det är en krånglig och arbetskrävande process som kräver både juridisk och ekonomisk kompetens som man inte har som ombildningskonsulterna hjälper till med. Men de riskerar också utlägg för intygsgivning, ibland extra besiktning och registreringskostnader hos bolagverket. Det kan kosta mellan 21.000 - 100.000kr! (Styrelsen eller medlemarna har inte dessa pengar.)
Brf-styrelserna har inga att luta sig mot mer än konsulten. Styrelseledamöterna är ensamma men drivs av att få ett bättre boende. För det engagemanget går en av de största organisationerna emot mad stark socialdemokratisk ideologi mot dessa personer med otrolig attack och osaklighet och insinuerar att de är predistinerade skurkar.

Bostadsrättsombildare vill ofta ha ett annat tryggare boende där man kan påverka sin boendemiljö än att vara som hyresgäst.

HGF skrämmer upp många med osakliga argument och ofta personangrepp, vilket är ett lågvattenmärke i en diskussion.

HGF måste ha respekt för den demokratiska processen. Det måste vara 2/3 majoritet som aktivt tackar ja till erbjudandet. Det räcker alltså inte med hälften (enkel majoritet).
Dessutom kan alla som inte vill köpa, inte kan, eller önskar ta ställning betraktas som ett nej. Den uteblivna rösten räknas som ett nej. Inte ja. Inte som ogiltlig röst som räknas bort.

De som har socialbidrag eller inte kan få lån säger ofta nej eller låter bli att rösta.
Så i miljonprogramområden kommer socialt socioekonomiska utsatta grupper samlas ihop ännu mer i dessa områden.

Så det är ett rungande ja till att bo i hyresrätt i de flesta ombildningar även om det fattas lite röster för en kvalificerad majoritet.

HGF bör stödja sin medlemmar i stället för att kämpa emot dem, som det var i mitt fall och mina grannars. "Von oben" mentaliteten från V och HGF har redan gett utslag i valen och så kommer det att förbli.

Vänstern med S och HGF gör tvärtom. Ideologin går före människorna man säger sig företräda. De bör lyssna mer på folket, om man ska få mer röster i valet nästa år.

Rädda Linjalen sa...

Hans:
Ombildningar angår alla och har ingen politisk färg. Att peka ut enskilda inblandades åsikter är riktigt billigt och hör inte till saken.

Vi i Rädda Linjalen är ett uttalat opolitiskt nätverk som innefattar människor med väldigt skilda åsikter. Det vi har gemensamt är att vi alla trivs och har valt att bo i hyresrätt.

Vad gäller dina majoritetsberäkningar m.m. är inte heller det några nyheter. Men det finns en annan brännande sak du inte tar upp i det här fallet.

Den aktuella fastigheten har fått sitt erbjudande förlängt fyra gånger. Under den tiden har man genomfört ett antal köpstämmor. Ingen av dessa har röstats igenom.

Det borde rimligtvis inte finnas mer att snacka om. Hyresgästerna i området har röstat nej till en omvandling.

Det som är knepigt att begripa är snarare varför ombildningsivrare har så förbannat svårt att respektera demokratiska beslut. Är det något du kan förklara?

Hans sa...

Kalle du skriver:
"Ombildningar angår alla och har ingen politisk färg."
Jag håller inte med dig. Ombildningar är verkligen politisk i en vänster - höger ideologi.

"Att peka ut enskilda inblandades åsikter är riktigt billigt och hör inte till saken."
Varför ska man inte kunna tala om att Elin Gauffin är voice ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna? Det är -
ett extremvänster parti (trotskister) precis som SD-nynasister är det på andra sidan. De blev ju utkastade av SSU på åttiotalet.
(Trotskister inte vill ha demokrati utan en socialistisk stat likt det som var i det forna östeuropa.)

Elin som är vice ordförande i RS vill inte tala om det. Varför? Jo hon med flera i RS döljer sig bakom HGF med entrism.(går in i andra organisationer utan att tala om vad man står för egentligen.) Entrism syftar ju till att påverka en organisation inifrån och får en seriös plattform att agera ifrån. Dessutom får man ekonomiskt stöd från HGF!

Elin är en aktiv politiker som ägnar sig åt entrism. Jag förstår att man inte vill skylta med detta eftersom det skulle skrämma bort många från boende från det förra socialistiska europa som kämpade för sin frihet. (jag känner de som flytt från bl.a. Polen.)

Du skriver:
"Den aktuella fastigheten har fått sitt erbjudande förlängt fyra gånger. Under den tiden har man genomfört ett antal köpstämmor."
Ja, och två av dessa har stadshuset beslutat om som varken förening eller konsulten kan göras ansvariga för.
Köpestämmorna har inte genomförts pga. otillräckliga antal fullmakter och har inte hållits. Man kan diskutera om detta är etiskt, det håller jag med om. men faktum är att köpestämmorna inte hållits i de tidigare kallelserna.

Du skriver:
"Det som är knepigt att begripa är snarare varför ombildningsivrare har så förbannat svårt att respektera demokratiska beslut. Är det något du kan förklara? "
Vilka beslut. Köpestämmorna har ju inte genomförts någon gång tidigare på Kastanjegården.
På Kastanjegården går det extra hett till. HGF har gjort grundlösa personangrepp på sina flygblad mot brf-styrelsen. Jag har själv sett dem och undrar hur man kan skriva något så kränkande om sina grannar på flygblad.

Jag undrar hur man kan bo kvar på den "förlorade sidan" oavsett utgång? Man bör besinna sig från alla parter.
Visa kärlek och gott omdöme mot varandra försök förstå varandra i stället för att bombardera varandra med argument. Försök diskutera och väg argumenten mot varandra. Diskutera utan att gräva ned er i "skyttegravar". Kanske cirkelstudier med anhängare både för och emot kan motverka "krigen" som bara förstör. Börja rannsaka er själva begär inte att motståndarna ska göra det.

Visa respekt och tolerans mot de som inte tycker som du. Det gäller båda parter..
Men var hård mot de som ljuger, är falska och har dolda agendor.
Omfamna bostadrättsomvandlare. De vill ha ett bättre boende. De är missnöjda. Gör dem till dina vänner. Argumentera inte. Lyssna! Jag tror att de har något viktigt att säga. Då blir det inga ombildningar! Så enkelt är det.

Rädda Linjalen sa...

Hans:
Ursäkta, men det finns ingen anledning att ens bemöta dina förvirrade teser. De talar bäst för sig själva.

Bättre att hålla sig till fakta.
HÄR är en replik på de märkliga utspelen i SvD.

Karl Henriksson sa...

Hans, jag vill bara förtydliga att det inte är vad jag - Kalle - skriver du kommenterar, utan Johan Johanssons kommentarer.

Jag tror att du har rätt i din analys att det blir väldigt svårt att enas i ett grannskap efter en sådan uppslitande strid som dem vi ser på vissa håll i Stockholm - och att det finns folk med en politisk agenda som gör sitt bästa för att skapa denna osämja. Ditt recept låter sunt i mina öron.

I övrigt gläds jag i dessa sammanhang över att bo south of the border. I Huddinge har hyresgäster bildat ett antal bostadsrättsföreningar och köpt sina hus de senaste åren, allt under ordnade former. Vänsteroppositionen applåderar inte, eftersom de tycker att Huge bara borde få köpa hus, aldrig sälja, men vare sig de eller hyresgästföreningen har ifrågasatt någon ombildning. Fastän våra nybildade bostadsrättsföreningar med all sannolikhet använder ombildningskonsulter, de också.

Beträffande "Rädda Linjalens" förslag till ny lagstiftning finns det egentligen inte någon punkt som känns rimlig att införa. Däremot bör varje ansvarstagande fastighetsbolag naturligtvis ställa upp tydliga kriterier och se till att det inte används oetiska metoder under ombildningsprocessen - vare sig av de som vill ombilda eller aktivister i eller utanför fastigheten som motsätter sig en ombildning.

Rädda Linjalen sa...

Karl:
Instämmer i det mesta, men nya regler nödvändiga. I alla fall om ombildningarna skall fortsätta. Annars är jag rädd att det kommer gå över gränsen snart.

Vad är till exempel orimligt med att hålla korrekt information, låta alla diskutera en eventuell ombildning på ett öppet sätt, gå till stämma och respektera det beslut som stämman fattar?

Så fungerar det överallt, varför inte vid ombildningar?

Tillägggas bör att i princip alla fall där oegentligheter förekommer och tydliga motsättningar visas har det hållits fler än en köpstämma.

Karl Henriksson sa...

"Vad är till exempel orimligt med att hålla korrekt information, låta alla diskutera en eventuell ombildning på ett öppet sätt, gå till stämma och respektera det beslut som stämman fattar?"

Det är inte orimligt alls - men det är orimligt att detaljreglera sådant i lagstiftningen. Istället bör det säljande fastighetsbolaget ställa upp krav och göra en bedömning av hur ombildningsprocessen fungerat. Och i vissa fall är de krav ni ställer inte rimliga - varför ska man t.ex. ställa högre krav på kompetensen i en liten nybildad bostadsrättsförenings styrelse än i redan existerande föreningars - eller i kommunala bostadsföretag i mångmiljardklassen?

Rädda Linjalen sa...

Krav på kompetens borde man kunna ställa på de som initierar en livsavgörande förändring av boendeform för andra som innebär gigantiska personliga lån. Ingen kan väl ändå tycka det är rimligt att sånt drivs igenom av människor som helt saknar kunskap om vad de ger sig in i. Så ser det tyvärr ofta ut idag.

Krav på en köpstämma som respekteras verkar vi båda se som en självklarhet. Men då inte bostadsbolagen vill säga någonting i frågan utan hänvisar till stadshuset måste tydligen regelverket ändras. Just nu är det katastrofalt.

För tillfället ringer telefonen oavbrutet från området här bredvid, som är i ombildning. "Den enda och avgörande"(citat brf) köpstämman var förra onsdagen och röstades ner. Löftet från brf bröts då genast, och idag är det köpstämma igen. Går inte den igenom kommer mötet med all säkerhet att ajournesras (precis som i Kastanjegården) och ännu en köpstämma kommer att hållas dagen därpå. Givetvis efter fullmaktsjakt med blåslampa på de hyresgäster som inte röstat ja.

Så där kommer det att pågå några dagar, tills köptiden går ut. Försök sätta dig in i situationen. Oavsett vad man anser om ombildningar kan det ju ändå inte vara rimligt?

Just det är bakgrunden till kalabaliken på Kastanjegården, som har pågått i flera år.

Nej, jag skulle vilja dela din inställning till att allmännyttan kunde se till sina regler själva, men här i Stockholm verkar de inte få eller våga göra det. Då krävs det tyvärr regeländringar.

Hans sa...

Hej Karl!
Jag beklagar att jag skrev dig som avsändare med citattecken i mina tidigare kommentarer. Det var ju inte du som skrev, utan "Rädda linjalen"
Byt ut alla Karl mot "Rädda linjalen".

Det är beklagligt att "Rädda linjalen" går till personangrepp att jag är "förvirrad" pga mina teser?.....:-)

Tyvärr är det svårt att föra en konstruktiv dialog med en sådan en person som "Rädda linjalens" attityd som går till personangrepp i stället för diskutera frågan. Men jag har sett detta som en genomgående tråd med motståndare till bostadsrättsomvandlingen, när sakargumenten inte håller längre.

Jag avslutar därmed mina kommentarer till "Rädda linjalen".
"Rädda linjalens" sista kommentar på min kommentar, får tala för sig själv.

Hans sa...

Ursäkta att jag kommer tillbaka igen efter det intressanta sista intressanta inlägget av Rädda linjalen.

Jag kan bara hålla med Karl.
Har även läst Hyresgästföreningens krav på ny lagstiftning som är orimlig.

Om Kastanjegården.
Jag har hört att HGF ägnar sig åt urkundsförfalskningar genom att själva underteckna andras fullmakter utan vetskap av fullmaktsgivaren.
Är detta riktigt så är det ju straffbart i civillagstiftningen.
Det var därför förra stämman ogiltligförklarades för att reda upp detta, vad jag förstår, eller har jag fel?

Rädda Linjalen sa...

Hans:
När man riktar så där grava anklagelser runt sig om vad man "har hört" är det lämpligt att åtminstone stå för dessa med sitt namn.

Ett otal fall med förfalskade fullmakter finner du däremot i vår broschyr.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Hans sa...

Johan Johansson finns inte i Enskededalen. Jag har kollat det med folkbokföringen på skatteverket.
Finns du? Är det inte bara en signatur?
Varför kan inte du komma ur anonymitetens dimma? Jag vill inte det eftersom jag har tidigare blivit utsatt för hyresombildningsmotståndares kraftiga personpåhopp med påhittade uttalanden som jag gjort, som varit snudd på att jag skulle polisanmäla för förtal.

Mina "anklagelser" kan verifieras av brf:s styrelse på Kastanjegården, namnteckningar som kan jämföras på äkta och falska fullmakter, de drabbade och Torsten Kai Larsen.
Vänd dig till någon av ovanstående om du inte tror mina "anklagelser".

Kan dessutom upplysa om att de hätska grundlösa påståendena och personangreppen på ordförande och brf Kastanjegårdens styrelse finns tryckta på HGF: papper med logga, som spritts till de boende. De har sparats.

Jag hoppas att du "Johan Johansson" respekterar min anonymitet, när du nu vet källorna och kan kolla upp riktigheten i dem.

Kanske "Johan Johansson" i själva verket är Elin Gauffin? ;-)

Rädda Linjalen sa...

Kalle:
Förstår du nu vad jag menar? När processeer drar ut för långt på tiden tappar folk fattningen.

Nej, ett tydligare regelverk är vad som behövs - då hade den här diskussionen aldrig behöva uppstå.

Hare!
Johan Johanson / Rädda Linjalen