28 november 2005

Handel i Flemingsberg och bibliotek i IT-eran

Inga kioskvältarfrågor i kommunstyrelsen i kväll. Kommunens nya handelspolicy var väl det stora debattämnet. Men även om den hade sina blinda fläckar (handelsområdet i korsningen Huddingevägen/Ågestavägen, som känns som ett "Lilla Amerika", förbigås med total tystnad), oklarheter och problem så var det inte speciellt upphetsande. Att sossarna inte vill tillåta byggandet av ett nytt centrum i Flemingsberg medan vi andra vill det är ju ingen nyhet direkt.

Och att majoriteten vill höja en del förseningsavgifter på biblioteken medan folkpartiet vill höja dem ännu mer kommer förmodligen inte att vara huvudnyhet på Aktuellt...

Kanske var min viktigaste insats för kvällen när jag i ett privat samtal i en paus påpekade för Emil Högberg (s), kultur- och fritidsnämndens ordförande, att man borde kunna lösa det där med påminnelser om försenade böcker på ett bra mycket smidigare sätt. Idag använder man visst samma system som när jag var barn - några dagar efter att boken skulle vara återlämnad skickar man ut en påminnelse med snigelpost. Och för 25 år sedan var det väl det bästa man kunde göra - men idag, när varje unge har både e-post och mobiltelefon, känns det rätt antikt. Skicka ut ett automatiskt e-mejl natten till den dag som boken ska vara återlämnad, så skulle massor av människor komma ihåg att lämna igen böckerna i tid. Eller skicka ett SMS. Samma sak om en beställd bok kommit in. På så sätt kan man spara massor av tid och pengar.

Inga kommentarer: