15 november 2005

Krafttag krävs mot villainbrotten

En inbrottsvåg har den senaste tiden svept fram i Stortorp i Trångsund, och kanske även i andra delar av östra kommundelen.

Jag förstår att folk tycker att det räcker nu och om en och annan villaägare börjar närma sig vigilantstadiet.

Vi betalar världens högsta skatter. Ändå kan staten inte ens fullgöra sin mest grundläggande uppgift, att skapa trygghet och skipa rättvisa.

Så här kan det inte få fortsätta. Vi måste göra allt för att vända utvecklingen.

Lokalt i kommunen kan det handla om väktarinsatser och förbättrat stöd till olika former av grannsamverkan mot brott – samt förstås ständiga uppvaktningar till regeringen och polisledningen, så att de förstår allvaret i situationen.

Det här är ju inte första gången Skogås/Trångsund drabbas. Jag förstår att folk är oroliga och tycker att Thomas Bodström och (s)-regeringen har övergett oss.

I det större perspektivet behöver vi dels få tillbaka närpolisen till Skogås, dels få en poliskår och ett domstolsväsende som har tid och resurser att ta hand om egendomsbrott. Idag blir ärendena alltför ofta bara liggande. Villainbrott är inte och får inte bli bara en fråga för försäkringsbolag och larmföretag. De måste också finnas högt på rättssamhällets dagordning.

Medborgarna måste få uppleva att någon tar itu med problemen. Och det skulle vara bra om tjuvarna också upplevde det...

Inga kommentarer: