03 november 2005

Har han varit utomlands?

Apropå problemen i Stockholms kollektivtrafik och det anstormande trängselskatteförsöket ställs alla ledamöter i SLs styrelse mot väggen i dagens Metro. Kommer SL att klara situationen?

Det finns naturligtvis massor man kan säga om svaren, men det som chockar mig mest är ett uttalande från socialdemokraten Staffan Holmberg: "Vi har ändå en av världens bästa kollektivtrafik."

Är det då Hongkong han jämför med? Där har tunnelbanan 99,7 procents punktlighet.

Eller kanske Moskva? Där finns det tavlor vid spåren där tiden till nästa tåg i respektive riktning räknas ner - och det dröjer nästan aldrig mer än tre minuter innan nästa kommer!

Eller kanske någon av alla de hundratals europeiska städer där befolkningen faktiskt känner sig trygga i förvissningen att det på utsatt tid kommer att komma ett tåg, en buss eller en spårvagn som tar dem till den utlovade destinationen?

Eller är det kanske så att han helt enkelt aldrig har varit utomlands?

Jag drar mig till minnes hur Nordkoreas regim i sin propaganda hanterat det senaste decenniets regelbundet återkommande hungersnöder. Man har medgett att, visst, det är ont om mat - men påstått att det är hungersnöd över hela världen och alla andra länder har drabbats ännu värre.

Sorry, Staffan, det där funkar inte med oss stockholmare. Vi kan nämligen resa och se själva, och konstatera att decennier av självgod kortsiktighet gett oss en kollektivtrafik näst intill på tredjevärldennivå.

Vi behöver politiker som vågar se situationens allvar - och klarar av att se till att det blir en radikal förbättring.

Inga kommentarer: