29 december 2005

De skramlande tunnornas tidning

Idag gav Svenska Dagbladet stor plats åt inte mindre än tre av regeringens ministrar. Det märkliga är att inte en enda av dessa tre ministrar hade någonting att säga om den socialdemokratiska politiken. Det enda de gjorde var att kritisera Allians för Sverige. Det märks var idéerna finns i dagens politiska debatt...

Arbetslivsminister Hans Karlsson kritiserade det borgerliga paketet för att minska sjukskrivningarna i samhället. Den här debatten är inte ny, så det vore kanske bättre om han gjorde någonting åt problemen istället för att bara kritisera de förslag som ges. Men tyvärr, regeringens förslag har först och främst inriktat sig på att skuld- och kostnadsbelägga företagen - vilket bara riskerar att leda till att de som bedöms vara i riskzonen för sjukskrivning överhuvudtaget inte anställs.

Och skolminister Ibrahim Baylan kritiserar förslagen som ska göra att fler gymnasieelever faktiskt lämnar skolan med en yrkesutbildning och fullständiga betyg istället för att bara lämna den. Men han står tomhänt när det gäller att lösa problemen - både med att eleverna som går ut skolan faktiskt har sämre kunskaper än tidigare i viktiga pluggämnen som matematik, fysik och kemi, och att elever lämnar både grundskola och gymnasium utan fullständiga betyg. Sorgligt, men sant.

Men värst av alla är kanske näringsminister Thomas Östros, som går till attack mot privatisering av statliga företag. Han anklagar de borgerliga politikerna för att vilseleda väljarna. "Det är oanständigt. De måste ut med försäljningslistan", säger hr Östros. Men i verkligheten har ju alliansen väldigt klart aviserat vilka företag som man funderar på att sälja under den närmaste fyraårsperioden. Det är aktier i börsnoterade bolag som TeliaSonera, Nordea och OMX och ett antal företag som verkar på konkurrensutsatta marknader och inte hanterar landets naturtillgångar, t.ex. Vasakronan, Vin & Sprit och SBAB. Aktierna i de börsnoterade bolagen är idag värda cirka 130 miljarder kronor. De tre övriga företagen är, utifrån dagens vinstnivåer och p/e-tal på tämligen konservativa 14, rimligtvis värda ungefär 60 miljarder kronor. Summan är alltså, utifrån dagens vinstnivåer och börskurser, cirka 190 miljarder kronor. Alliansen har sagt att man planerar att sälja företag för cirka 200 miljarder kronor under fyra år. För att få ut det värdet med de redan namngivna bolagen skulle det alltså behövas en börsuppgång på cirka 5 procent under fyra års tid. Är det orimligt? Nej, knappast. Bara i år har börsindex väl stigit med cirka 30 procent.

Är det någon som agerar oanständigt här så är det alltså Thomas Östros. Han, eller åtminstone hans experter, vet alltså att alliansen inte alls mörklägger, men ändå hävdar han det i ett försök att sprida oro bland väljarna. Skillnaden mot hur sossarna själva har agerat är markant. När regeringen häromåret försökte kränga det krisande godstågsföretaget Green Cargo till tyska Deutsche Bahn var det under ett sådant hysch-hyschande att inte ens riksdagsledamöterna fick veta riktigt vad det var de röstade igenom. Där kan man snacka om mörkläggning...

Och apropå dubbelmoral så kan man ju dra sig till minnes hur Financial Times med ett enkelt grepp kunde såga den restriktiva svenska alkoholpolitiken jämns med fotknölarna. Å ena sidan hade man ministrar som åkte till Bryssel och krävde undantag för att hålla nere alkoholkonsumtionen i Sverige, å andra sidan har man ett statligt företag som satsar intensivt på marknadsföring för att sälja sprit över hela världen, till exempel genom serietidningar i Polen. Att sälja Vin & Sprit är inte bara ett sätt att få in pengar att betala av statsskulden med - det är också ett sätt att få tillbaka sin trovärdighet i viktigare frågor, som den svenska folkhälsan.

(Jag ska lägga in en brasklapp. Om det finns någon bokföringsskandal eller liknande som blåst upp resultaten i de statliga bolagen, och hr Östros känner till detta men inte vi andra, kan det vara så att han har rätt. Men i så fall borde han snarare fokusera på problemen i bolagen än eventuella förestående försäljningar.)

Inga kommentarer: