03 december 2005

Till stöd för Libanon...

Under fredagkvällen var jag på ett seminarium med anledning av den libanesiska självständighetsdagen. Även om jag är väldigt intresserad av de små, konkreta kommunpolitiska besluten så är det roligt att för ett ögonblick höja blicken något, och i och med att jag rest en del i Mellanöstern de senaste åren och känner många med ursprung i regionen blir ett sånt här möte extra intressant.

Även om de syriska trupperna har dragit sig tillbaka är det långt kvar innan Libanon är en fungerande demokrati med ett adekvat valsystem och respekt för mänskliga rättigheter och utan grannstaternas (främst då Syriens) inblandning. Vi i Sverige måste bidra med vår del för att stödja cederrevolutionen och det nya Libanon. Ett viktigt steg vore att öppna Sveriges ambassad i Beirut igen.

Deltog i seminariet gjorde representanter från Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och, som ni förstår, Kristdemokraterna. Däremot lyste sossarna och deras allierade med sin frånvaro. Tyvärr. Det vore bra om de tydligt visade - i ord och i handling - att de vill stödja de demokratiska krafterna i Libanon.

Inga kommentarer: