02 december 2005

Möten med drevvikenpartister

Onsdag och torsdag kväll hade vi i Allians för Huddinge (dvs Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna) möten i Trångsund (Stortorps bygdegård) och Skogås (Sjötorpsskolan). Även om vi hade tagit upp några olika frågor i den folder vi delat ut, var huvudsyftet med mötena att lyssna på folk, svara på frågor och samtala om det som är viktigt för oss som bor i östra delen av kommunen.

Med den typen av möten följer naturligtvis ett stort mått av oberäknelighet. Man vet aldrig vilka som kommer (om några kommer!) eller vilka frågor som tas upp, och det var väldigt stora skillnader mellan de båda mötena.

Men en sak hade de gemensamt - att det kom en grupp drevvikenpartister till dem. Jag har inget emot att det kommer folk från andra partier till öppna möten man arrangerar. Det hör till att politikskt aktiva är intresserade av hur andra politiker agerar.

Men sedan är det ju frågan hur man agerar när man är på dessa möten. Försöker man ta över dem? Börjar man prata vitt och brett om sitt eget parti? Och jag måste tillstå att jag blev ganska trött på att höra alla meningar som började med ett "Vi i drevvikenpartiet tycker..."

Det ska sägas att det var långt ifrån alla drevvikenpartister som agerade på det sättet, men det räcker med en eller två per möte för att det ska ändra karaktär från samtal till debatt.

Beträffande kommundelning redogjorde alliansens representanter för hur långt vi i alliansen kommit i samtalen just nu. Vi är överens om att det behövs en ny folkomröstning i Skogås, Trångsund och Länna, med ett högre valdeltagande än i den förra, för att visa att det faktiskt finns ett starkt stöd för kommundelning. Vi har ännu inte kommit in riktigt på hur stort valdeltagande som krävs eller hur stor andel av rösterna, men det ska naturligtvis vara fastställt i förväg så att folkomröstningsresultatet får en tydlig tolkning.

Tyvärr slog en del drevvikenpartister bakut vid tanken på en ny folkomröstning. Allan Albiin, partiets grand old man, hävdade bestämt att partiet under inga omständigheter kunde gå med på någonting sådant. Att det tidigare folkomröstningsresultatet år 2007 är hela åtta år gammalt, åtta år då kommundelen har fått väldigt många nya röstberättigade invånare, det tyckte han inte var något problem.

Jag hoppas att partiets nuvarande ledning har en öppnare hållning. Annars är det ju faktiskt så att de motverkar snarare än medverkar till den kommundelning som både de och jag vill se.

Inga kommentarer: