03 december 2005

Katastrofkatastrofen

Katastrofkommissionens kritik mot regeringens agerande i samband med tsunamin är inte nådig. Och Göran Persson kommer inte att kunna slippa undan den.

I dagens (dvs fredagens) Svenska Dagbladet finns det några citat värda att lägga på minnet:

Göran Persson: "Ska något huvud rulla så är det mitt. Kritiken skadar mig och den skadar regeringen. Det vore dumt att påstå någonting annat. Det är upp till riksdagen att bestämma hur man ser på förtroendefrågan."

Helt riktigt. Och om inte riksdagen gör sitt jobb och avsätter regeringen så får väl folket ta sitt ansvar den 17 september. Idag har vi en statsminister som pekar med hela handen när det handlar om att tillsätta utredningar, men är fullständigt handlingsförlamad när det verkligen gäller. Så kan det inte få fortsätta.

Och det är nästan så det känns som om Lars Stjernkvist, socialdemokraternas tidigare partisekreterare håller med, när han säger att sossarna "knappast längre (kan) säga att våra ledaregenskaper är partiets starkaste gren och det kommer att påverka oss negativt under valrörelsen."

Sverige behöver en ny regering, en regering med en långsiktig idé om hur man vill att Sverige ska utvecklas, men också med kraft att ta itu med situationer som man aldrig hade kunnat förutse men ändå drabbas av. Som en tsunamikatastrof i Indiska oceanen, till exempel.

Inga kommentarer: