14 december 2005

Frän diskussion om situationen i Länna

Ikväll hade vi möte i Skogås demokratiforum. I Skogås ingår i det här sammanhanget även Länna och det här var kanske första gången som det märktes riktigt tydligt. En stor grupp föräldrar från Länna hade slutit upp och tog över mötet, som annars nog var tänkt som ett socialdemokratiskt propagandamöte med två inbjudna sossar på podiet, Erling Karlsson och Anneli Sjöberg, ordförande och vice ordförande i förskole- och grundskolenämnden.

Temat för dagen var skolan, även om man inledde med ett avsnitt om förskolan. Där erkände Erling att det finns stora problem med att ordna platser åt alla barn i kommunen, men ansåg situationen i Skogås/Trångsund var under kontroll. Lännaföräldrarna höll inte med. Pysslingens förskola i Länna har tydligen 140 barn i kö - vilket är fler än antalet barn i förskolan! Föräldrarna visste inte vad de skulle göra - vänta på en plats, söka sig till någon annan förskola, rentav till en annan kommun? Så påståendet att situationen var under kontroll vann inte allmänt gehör i lokalen, om man säger så.

Beträffande skolan berättade Erling att det finns ett kapacitetsöverskott på 318 platser i Skogås/Trångsund. Återigen väckte beskedet protester. Om man hade så stort kapacitetsöverskott - hur kunde då skolklasserna vara så stora? (Min brorsdotter som går i förskoleklass har 27 klasskamrater, och även Erling höll med om att det lät väldigt mycket.) Och varför kunde inte de olika skolorna i området nu, cirka två månader innan valet av skola skulle ske, berätta om barnen, ifall de antogs till den skolan, skulle få gå kvar där fram till sjätte klass eller inte, eller hur många klasser man tänkte ha? Och säkerheten på Sjötorpsskolan är för låg, för att inte tala om att vägen dit är lång, och dessutom svårframkomlig med bil. Varför byggs det inte en skola i Länna?

Nej, det som nog var tänkt som ett kampanjmöte blev närmast en halshuggning. Tonen var bitvis rätt frän (jämfört med den vi är vana vid i politiska sammanhang i kommunen) och summan av kardemumman blev att nästa års två första demokratiforummöten ska handla om skolan respektive förskolan - och att då även en representant för förvaltningen samt en från oppositionen i nämnden skulle bjudas in.

Och själv fick jag en rad intressanta samtal med olika mötesbesökare från Skogås medan jag promenerade hem. Det är på sätt och vis det roligaste med de här mötena.

Inga kommentarer: