12 december 2005

Värdighetsgaranti kontra balanserade styrkort

Vår partimotion om värdighetsgaranti inom äldreomsorgen behandlades i fullmäktige ikväll. Beslutet blev avslag, vilket kändes lite märkligt eftersom bedömningen från förvaltningen i princip verkade vara att motionens intentioner låg i linje med nuvarande inriktning.

Men ännu märkligare var kanske den argumentation som äldreomsorgsnämndens ordförande Marie Fors (s) bjöd på. Istället för värdighetsgarantin talade hon om "balanserade styrkort" som förvaltningens arbetsmetod.

Man baxnar!

En värdighetsgaranti handlar ju til syvende och sidst om att kommunicera kommunens åtagande om att alla äldre i behov av vård och stöd ska få ett värdigt bemötande och den vård och det stöd som de behöver.

Vad kommunicerar "balanserade styrkort"? Oavsett vad dessa "styrkort" egentligen är förmedlar begreppet att kommunen är en opersonlig byråkratisk apparat. Kommer det att göra att folk känner sig tryggare? Knappast. Det är medmänsklighet, värme och ett värdigt bemötande som äldreomsorgen måste utstråla, inte byråkrati. Därför tror jag att det vore bra om Marie Fors ersattes av någon som kan förmedla just detta - och helst då en kristdemokrat!

1 kommentar:

Erik Lidman sa...

Jag har absolut inget emot värdighetsgarantier av något slag.

Men däremot så ser jag visst att styrkort är ett viktigt verktyg för att sätta mål och följa upp mål för kommunala verksamheter.

Genom att använda styrkort får man ett strukturerat arbetssätt. En värdighetsgaranti skulle lätt kunna platsa som ett viktigt mål inom tex äldreomsorgens styrkort.

Med vänlig hälsning,
Erik Lidman
http://www.styrkort.se