På sidan 11 i Svenska Dagbladet Näringsliv idag får man i detaljerna en bild av hur ojämlikt världens rikedom är fördelad mellan länderna.
Å ena sidan har Kinas statistiska centralbyrå meddelat att man tidigare kraftigt underskattat landets BNP. Nyhetens vinkel är att Kina efter uppräkningen passerar Italien och förmodligen även Frankrike och Storbritannien i kampen om att vara världens fjärde största ekonomi. Men hur uppseendeväckande borde det egentligen vara att Kinas ekonomi är större än Italiens, när man tänker efter? Landet har ju en 20 gånger så stor befolkning.
Å andra sidan rapporteras från kollektivtrafikstrejkens New York. Där erbjuder transportmyndigheten ca 3,5 procents löneförhöjning per år, men facket kräver 8 procent. I förbigående nämns hur mycket en spärrvakt tjänar i New York, cirka 50.000 dollar per år. Jag har de senaste åren känt att lönerna för oss som jobbar i kollektivtrafiken i Stockholm har varit riktigt hyggliga, men kan snabbt konstatera att i New York är de mer än 50 procent högre.
Jag vet inte vad dessa små räkneexempel säger om framtiden. Kanske ingenting alls. Men i globaliseringens tidevarv måste vi emellanåt höja blicken och se hur saker står till i vår omvärld, för vare sig vi vill det eller inte kommer det att påverka oss så småningom, och kanske på sätt vi aldrig hade kunnat föreställa oss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar