02 maj 2007

Mostly harmless?

Mitt i Huddinge har som huvudnyhet att några som kallas Svensk Motståndsrörelse (SMR) sålt nazistlitteratur från en lokal i centrala Huddinge.

Man behöver väl egentligen inte säga att det är fruktansvärt att en organisation som SMR kan finnas till. Raslära och våldsglorifiering borde vara förpassat till historiens avskrädeshög. Vi får aldrig upphöra att berätta om de groteska övergrepp som nazisterna begått.

Men i Sverige är kanske inte det största hotet dessa små grupper av extremister. De kan visserligen genom våld och hatbrott sätta skräck i samhället, men de kommer aldrig att få något direkt politiskt inflytande.

Problemet är istället att de mer rumsrena främlingsfientliga grupperna, som Sverigedemokraterna, kan tyckas harmlösa i ljuset av dessa fullblodsnazister. Och när de framstår som harmlösa är de som allra farligast, för då kan de vinna missnöjesröster både från vänster och höger. Får de sen makt och inflytande kommer de inte att vara harmlösa, det vågar jag lova, för under ytan finns där nog fortfarande den unkna gamla rasismen.

Inga kommentarer: