02 december 2007

Diktaturens renässans

Jag har haft en väldigt trevlig söndag. Första advent i kyrkan på förmiddagen och en kompis födelsedagsfirande på kvällen.

Men tyvärr är det inte för sin trevlighet den här dagen kommer att gå till historien, utan för de två val som har förättats idag - valet till duman i Ryssland och folkomröstningen om ny konstitution i Venezuela.

Båda valen ser, som väntat, ut att resultatera i att härskarna vann. I Venezuela innebär den nya konstitutionen att ännu mer makt fokuseras till den alltmer despotiske Fidel Castro-entusiasten Hugo Chavez, i Ryssland att de demokratiskt orienterade människor som fortfarande är på fri fot blir utan representationi parlamentet.

Arton år efter murens fall ser vi en diktaturens renässans. Att den både i Ryssland och Venezuela baseras på tillgången till olja och den rikedom som oljan medför gör det bara lättare att stämma in i kören som vill minska vår användning - och vårt beroende av - fossila bränslen. Inte bara för klimatets skull, utan också för demokratins.

Några länkar om valet i Ryssland: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=721008; http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_651945.svd

Inga kommentarer: