I en stort uppslagen artikel på DN Debatt idag går Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman till attack mot den statliga utredning som i morgon ska presentera sitt betänkande om framtida regler för allmännyttan.
Om hon har rätt eller fel är naturligtvis inte lätt att veta. Eftersom jag inte är ordförande i Hyresgästföreningen har jag inte tillgång till ännu inte publicerade utredningar och vet därför inte vad det är som egentligen föreslås, bara vad Hyresgästföreningen väljer att berätta. Det är säkert ett smart drag av fru Engman, som på så sätt kan styra hela mottagandet av utredningen.
Hyresgästföreningen försvarar förstås det nuvarande systemet med bruksvärdeshyror tillkomna efter förhandlingar mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen och motsätter sig att man skulle införa ett efterfrågepåslag baserat på priserna på bostadsrätter i det aktuella området. Hyrorna i Gamla stan skulle höjas med ungefär 150 procent, påstås det i artikeln.
Men även om jag från min horisont i miljonprogramsområdet Västra Skogås verkligen känner med dem som på ett eller annat sätt lyckats komma över en hyreslägenhet i Gamla stan, måste jag tillstå att jag tycker att Hyresgästföreningen har undvikit ett viktigt problem: Så länge det är betydligt lönsammare för en fastighetsägare att sälja sin fastighet till en bostadsrättsförening än att fortsätta att hyra ut lägenheterna med hyresrätt kommer antalet hyreslägenheter att fortsätta minska dramatiskt, och framför allt då i attraktiva lägen som t.ex. Gamla stan.
Den fråga som man måste ställa till Hyresgästföreningen är alltså vilka förslag man har som kommer att göra det lika attraktivt för fastighetsägaren i Gamla stan att satsa på hyresrätter som att omvandla till bostadsrätter. Det nuvarande systemet med svarthandel med hyresrätter och starka incitament för fastighetsägaren att omvandla till bostadsrätter är naturligtvis inte långsiktigt hållbart. Åtminstone inte om vi vill ha kvar hyresrätter i attraktiva lägen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar