04 maj 2010

Fakturafusk och vägen vidare

Förra veckans stora nyhet i Dagens Medicin, att tre vårdföretag i Stockholm har tagit för mycket betalt av landstinget, har nu via Ekot plötsligt blivit en nyhet även utanför den medicinska sfären. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) tillsätter en expertgrupp för att se till att "felaktig fakturering undviks och fusk helt elimineras", rapporterar DN, medan oppositionsledaren Ilija Batjlan (s) i samma tidning kräver att man stoppar slöseriet och anser att polisanmälan är ett av de verktyg man måste pröva.

Glädjande nog förefaller alla vara överens i frågan. Fusk är dåligt. Även Aleris Specialistvård, som är det företag där de grövsta felen tycks ha begåtts, har rannsakat sig själva och hittat systemfel som legat bakom de felaktiga fakturorna, kan den som gör sig omaket att skaka fram Dagens Medicins pappersupplaga från förra veckan konstatera. Ekonomiska incitament till enskilda läkare, konstruerade för att uppmuntra till effektivitet, har istället lett till att flera av dem valt att felregistrera de medicinska åtgärder som utförts. De nödvändiga kontrollmekanismerna har saknats i företaget, vilket gjort att de felaktiga uppgifterna gått vidare till landstinget - där man som tur var upptäckte att något var snett, vilket gör att Aleris nu får betala tillbaka två miljoner kronor.

Vad kan vi då lära av detta? Att uppföljning och kontroll är viktigt, både stickprovskontroller och, som i detta fall, att någon reagerar på avvikande resultat. Att om man har bonussystem och incitament måste de vara smart konstruerade så att de anställda kan påverka utfallet genom sitt arbete - men inte fuska till sig resultat. Och att Filippa och Ilija i den här frågan nog vill samma sak. Vi får hoppas på att expertgruppen kommer med kloka, konstruktiva förslag. Varje skattekrona som går till spillo är en stöld från oss vanliga stockholmare.

Inga kommentarer: