03 september 2005

"Borätt bra för förorten"

Omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter har ökat integrationen i förorterna, visar en utvärdering som gjorts av USK, Stockholms stads utrednings- och statistikkontor, rapporterar Svenska Dagbladet idag.

Än en gång kan vi konstatera det beklagliga i att socialdemokraterna, såväl i regering och riksdag som i stockholmskommunerna, motsätter sig att folk får köpa sina lägenheter. Det är naturligtvis ingen rättighet att få köpa lägenheten man bor i, men det är bra om möjligheten finns - både för individen och för samhället.

Jag hoppas att vi under nästa mandatperiod återigen ska kunna erbjuda Huges hyresgäster möjligheten att köpa sin bostad. Inte tvinga, inte ens pocka - men erbjuda möjligheten. De flesta vill förmodligen ha det som idag, men vissa kanske vill ha större frihet och ta ett större ansvar för sitt boende. Då ska de få göra det.

Nästa fråga är hur länge utredningens författare på USK kommer att vara kvar. Socialdemokraterna har ju inte direkt lagt fingrarna emellan när utredarna på LO eller Skolverket kommit till fel slutsatser. Indragna rapporter, munkavle och en snabb sorti verkar vara den metod som gäller för att tysta debatten.

Inga kommentarer: