08 september 2005

Stuvsta IP, konstgräs och drömmen om Örkelljunga

Var inbjuden till ett möte med Stuvsta IF, vars styrelse berättade om föreningen och dess behov av konstgräs på Stuvsta IP. Det är alltid spännande att höra om hur drivna, ideellt arbetande människor åstadkommer viktiga saker, men tyvärr finns det ett ständigt närvarande problem när man talar med fotbollsföreningar i Stockholms-området: det finns inte tillräckligt med planer.

Till Stuvsta IF kunde vi (kommunen, Huge) ge ett glädjande besked: konstgräsplanen är på väg, även om det kommer att krävas en hel del kostsamt och tidskrävande arbete innan den finns på plats. Men även med en ny konstgräsplan där, och en på Nytorps mosse i Trångsund, och en på Källbrinks IP i Fullersta, så finns det alldeles för få planer.

Jag tänker på min kompis Jonas som berättat om hur de i hans hemtrakter i Örkelljunga alltid kunde gå ner till fotbollsplanerna, gräsplaner, och lira lite boll. Så blir det aldrig i Stockholm. Det kan bli bättre, men för att utrymmet för spontanidrotten skulle bli i Örkelljunga-nivå skulle vi väl vara tvungna att hugga ner stora delar av skogen mellan Huddinge och Skogås... Det har helt enkelt byggts alldeles för mycket bostäder under alldeles för många decennier utan att man skapat utrymmen för lek och idrott.

Nåväl, vi kan drömma om hur det skulle ha kunnat vara, men vi måste agera utifrån hur det är. Med konstgräs kan vi i alla fall använda planerna betydligt mer än med dagens naturgräs, och det är ett attraktivare underlag än det grus som väldigt många lag tvingas hålla sig till.

Inga kommentarer: