16 september 2005

Självmål för Assyriska

Läser en insändare av Assyriska riksförbundets ordförande Simon Barmano i dagens Svenska Dagbladet. Ämnet är naturligtvis bråken i Ronna häromkvällen, och hr Barmano är mycket kritisk till polisens agerande.

Det kan vara så att polisen överreagerade. Det kan också vara så att de mötte en väldigt hotfull grupp människor och reagerade på ett rimligt sätt utifrån situationen. Jag vet inte, jag var inte där.

Men när Barmano beskriver vad som föregick bråket gör han ett ordentligt självmål. "Ett gäng tonårspojkars frustration över en obesvarad flört?" Hallå? I vilket land, i vilken kultur, flörtar man genom att skrika "hora" till kvinnor? Ingen jag känner till. Om någon tonåring i min bekantskapskrets skulle försöka sig på samma sak skulle vi först vara fullständigt chockade och sedan ge honom en utskällning som han sent skulle glömma. Barmano och hans landsmän måste ta ansvar för vad deras ungdomar gör och försöka ändra deras attityder och beteenden.

Och visst är det bra att Barmano och Assyriska riksförbundet fördömer beskjutningen av polishuset, men om det ska bli mer en tomma ord måste de samarbeta med polisen så att förövarna grips. Gissningsvis finns det en hel del assyrier i Södertälje som vet vem eller vilka som ligger bakom dådet, men än så länge verkar ingen ha gripits, vilket tyder på att de väljer att skydda våldsmännen istället för att samarbeta med samhället.

Om Assyriska riksförbundet vill bli accepterat som en seriös samarbetspartner måste de börja agera på ett ansvarsfullt sätt. Inga fler självmål, tack!

Inga kommentarer: