05 mars 2008

Där bleknar Flemingsbergsdalen

Jag måster erkänna att våra visioner om handelsutveckling i Flemingsbergsdalen ter sig högst modesta jämfört med vad man tänker sig i Solna. Där ska det visst byggas en "Mall of Scandinavia", Skandinaviens största galleria - mer än dubbelt så stor som Farsta Centrum och ungefär tre gånger så stor som Solna Centrum - intill fotbollens nya nationalarena. Nyheten rapporteras idag av såväl DN som SvD.

1 kommentar:

BT sa...

Ett mycket fascinerande och inspirerande projekt, verkligen! Det känns fantastiskt att man i Sverige kan visa ett engagemang och en vilja att kunna hålla nivå med resten av världen - genom att våga och genom att visa att Sverige kan. Det gläder mig, och jag ser fram emot att följa bygget och utvecklingen.

Men det måste också sägas att namnet "Mall of Scandinavia" är det absolut löjligaste man kan tänka sig. Avsikten är sannolikt att antyda att projektet byggs med Mall of America som inspiration - med liknande avsikter och målsättningar. Men allvarligt talat... Det är dumt!

Att lägga ner så många miljoner på att profilera området och sedan välja ett namn som inte sticker ut, som inte fungerar på svenska (och som därmed inte kommer att användas till vardags) och som inte skapar engagemang, det är ett medvetet självmål.

Jag hoppas att det bara är ett arbetsnamn, att vi slipper höra förenklingsformen "Mascan" i folkmun (termen har redan börjat användas) och att ägarna väljer ett unikt namn som väcker nyfikenhet och som sätter nivån högre än på härma-någon-annan-stadiet. Det är satsningen värd, tycker jag!