31 mars 2008

Vin & Sprit-försäljningen dubbelt bra

Försäljningen av Vin & Sprit har diskuterats intensivt i flera år. Nu är den äntligen klar, rapporterar till exempel DN. Och alla de - sossar, journalister, förståsigpåare - som påstått eller befarat att Mats Odell skulle rea ut Absolut Vodka får stå där med skammens rodnad, för staten ser ut att få tiotals miljarder kronor mer än olyckskorparna räknat med.

Men försäljningen av Vin & Sprit är inte bara eller ens i första hand bra för att vi får ruskigt bra betalt, utan den främsta poängen är att Sverige nu äntligen på allvar kan börja slåss för en social alkoholpolitik. Så länge svenska staten framgångsrikt ägnat sig åt att försöka kränga så mycket sprit som möjligt i Europa och resten av världen har man av naturliga skäl haft svårt att få gehör för införselbegränsningar och andra restriktioner som skulle bidra till att sänka den svenska alkoholkonsumtionen. En stat med rena händer kommer att ha större frihet att agera.

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Då kanske vi ska fortsätta med att sätta p för vapenexporten. För inte kan man väl tala sig varm för fred när man samtidigt exporterar vapen?

Karl Henriksson sa...

Jag har inte uttalat mig mot svensk export av alkohol. Jag har uttalat mig om att svenska staten exporterar alkohol med en marknadsföring som inte hade varit tillåten i Sverige.

Vad gäller vapenexport så kan vi konstatera att svenska staten inte äger SAAB eller andra större vapentillverkare. Svenska staten har också ett regelverk när det gäller försäljning av vapen till krigförande länder - något som säkert underlättar när man talar om fred. För det är inte lätt att tala sig varm för fred när man samtidigt har bistår den ena sidan - eller varför inte båda? - med de vapen de behöver för att fortsätta kriget.