19 oktober 2009

Kristdemokraterna och spriten

De tre kristdemokratiska ministrarna skriver idag i en gemensam debattartikel i DN om hur man vill göra Sverige lite friare och låta folk bestämma mer över sina egna liv.

Men rubriken som tidningen satte blev "Vi vill förändra reglerna kring alkoholförsäljningen", och när Aftonbladet skriver om utspelet blir rubriken förstås ännu mer dramatisk: "KD: Gör det lättare att sälja sprit"

Alltså blir temat för dagen alkoholpolitik.

Min alkoholkonsumtion är mycket måttlig. Jag är i praktiken så gott som absolutist (även om jag kan erkänna att jag drack ett litet glas ukrainsk skumpa vid en bekants födelsedagsfirande i Jalta i somras). Men politik ska ju inte handla om personliga preferenser och vägval utan om samhällets.

Det är klokt att samhället har en restriktiv alkoholpolitik. Jag behöver inte berätta om alla de tragedier som alkoholen varje år orsakar i vårt land. Alla vet att det är så. Men ibland missar de målet, reglerna som finns där för att skydda oss.

Ta till exempel regeln om att man ska ha kök för allsidig matlagning, som omnämns i alkohollagen. Varför då? undrar många. Varför ska en restaurang inte få specialisera sig på pizza, crêpe eller sushi och ha ett kök anpassat efter restaurangkonceptets behov? Och vad är egentligen allsidig matlagning? Jag kan förstå att lagstiftaren inte vill att varje gatukök och pizzabutik ska servera sprit, men dagens lagstiftning och tillämpning missar nog faktiskt målet. Det är bra att Kristdemokraternas partiledning tar upp frågan.

Ett annat exempel är frågan om gårdsförsäljning. Även om min egen alkoholkonsumtion är högst måttlig kan jag tycka att det är trevligt med försäljningen av det egna vinet i någon liten stad i Moseldalen eller den egna likören när man besöker ett italienskt kloster. I Skottland är destillerierna förstås business - inte bara whiskeyn de producerar, utan i lika stor utsträckning turisternas besök. Jag tror ärligt talat inte att gårdsförsäljning skulle påverka den svenska alkoholkonsumtionen mer än högst marginellt.

Istället är dilemmat Systembolagets monopol - om man kan rucka på det för gårdsförsäljningen kanske EU kommer fram till att hela regleringen måste bort, och det vore ju olyckligt ur ett folkhälsoperspektiv. Men kan man inte tänka sig att de få alkoholproducenter som skulle kunna komma i fråga i sammanhanget i så fall får driva små mini-systembolag där bara deras egna produkter säljs (till samma priser som i andra systembolagsbutiker). Visst blir det lite krångligare ur producentens perspektiv än den gårdsförsäljning som man har nere på kontinenten, men ur kundens så blir det ingen större skillnad - och det blir betydligt enklare än att behöva hänvisa till närmaste systembolag. (Även om Absolut Vodka-bränneriet i Åhus förstås redan har en alldeles intill - där har de kommersiella krafterna i de statliga jätteföretagen ordnat saken för länge sen...)

SvD Expressen

Inga kommentarer: