30 mars 2010

Berlin: Wittenberg

Tio mil sydväst om Berlin - 40 minuter med tåg - ligger den lilla staden Wittenberg. Idag en lugn idyll, men en gång i tiden centrum för en rörelse som skulle skaka världen: reformationen.

Allt i den gamla staden påminner om Martin Luther: där bodde han, där predikade han, där spikade han upp sina 95 teser, där brände han påvens bannbulla, där blev han begravd. Där förändrade han historien.

Den svenska skolan ska förstås berätta om historiens felsteg, om de brutala diktaturer som jag nämnt i de tidigare delarna av den här berlintriptyken. Men den ska också berätta om de framsteg som gjorts. Till exempel om en man som inte kunde acceptera korruptionen i sin tids kyrka och var beredd att ta konsekvenserna, och vars arv kommit att prägla stora delar av världen - inte minst Sverige, där inte bara religionen kommit att präglas av Luthers protestantism, utan hela samhället och kulturen. Jag vet att det finns folk som inte gillar det, men sådan är verkligheten - och det måste reflekteras i den svenska skolundervisningen.

Inga kommentarer: