05 oktober 2010

Nya ministrar - och nya frågor

Vi fick vänta länge, länge medan Fredrik Reinfeldt läste upp sin regeringsförklaring innan vi till sist fick veta vilka som blir ministrar i hans nya regering.

Det blev oväntat många nya namn, kan jag tycka. För kristdemokratisk del innebar det att kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell avgick och civil- och bostadsminister Stefan Attefall tillträdde. Jag minns att man förr åtminstone brukade tala om "ministrar utan portfölj", men Mats har tvärtom varit en minister med många portföljer. Stefan tar över många av dem, bland annat bostadsfrågorna, Länsstyrelsernas arbete, statlig förvaltning och frågor som rör offentlig upphandling. Från kultur- och idrottsministern tar han över frågor som rör statens stöd till trossamfund, som jag förstått av tidningsskriverier att samfunden inte tycker att hon varit så engagerad i.

Stefan Attefall kommer att göra ett jättebra jobb som minister, det är jag övertygad om. Och kanske inte bara inom sin portföljs område. Stefan är ju en av den svenska kristdemokratins mer ideologiskt genomtänkta personer och kan ge ett större perspektiv på de dagspolitiska spörsmålen.

Frågan nu är väl vad Mats Odell tänker göra framöver. Han har gjort ett jättebra jobb som minister och är ju bara 63 och pigg och vital så det är väl många år kvar till pensionen, men vill han gå tillbaka till att vara riksdagsledamot? Och vem blir gruppledare i riksdagen efter Stefan - om nu inte den posten är vikt för Mats, förstås. Ja, det är några av frågorna som poppar upp.

Som landstingspolitiker noterar jag också, med stor förvåning, att finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m) kommer att lämna sin post innan hon ens hunnit bli ledamot i landstingsfullmäktige. Hon lämnade ju riksdagen och blev nytt finanslandstingsråd när Chris Heister blev landshövding för ett par år sedan, så det var först i valet den 19 september hon valdes in i fullmäktige.

Vem tar över när hon slutar? Kanske biträdande finanslandstingsrådet Stig Nyman...? Nej, man kunde ju hoppas, men så blir det inte. Och det är frågan om det finns någon bland de nuvarande moderata landstingspolitikerna som förmår ena gruppen. De senaste två finanslandstingsråden har plockats utifrån och det blir kanske så den här gången också. Den som lever får se. Vem det än blir så hoppas jag att den personen inser att Moderaterna aldrig är starkare än den allians de leder. Det PJ Anders Linder skriver om Jätten Gluff-Gluff i Svenska Dagbladet idag har minst lika mycket relevans i landstingspolitiken som i regeringen.

Inga kommentarer: