05 oktober 2010

Talmansröran...

"Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande - aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! Och det gäller också passivt inflytande."

Så sade Mona Sahlin på Socialdemokraternas partikongress i oktober förra året.

Jag räknade inte - är det någon som vet hur många minuter det tog från riksdagens öppnande innan hon och hennes partikamrater försökte få Kent Härstedt (s) vald som ny talman med stöd från Sverigedemokraterna?

För det var ju faktiskt vad som skedde. Man hänvisade till "principen" att största partiet ska få talmansposten, men var och en kan konstatera att under de senaste 28 åren har talmannen alltid kommit från det största regeringspartiet, dvs största partiet, Socialdemokraterna, har bara haft talmansposten när man också haft parlamentariskt stöd för sina minoritetsregeringar. Så ser den princip som i praktiken väglett valet av talman ut i Sverige.

Och den fortsätter att gälla. Per Westerberg blev vald, även om det blev onödigt dramatiskt. Nu visade det sig att Sverigedemokraterna trots allt valde att aktivt stödja honom, men när alla röster var räknade visade det sig att han skulle ha blivit vald ändå. Thomas Bodström (s) skolkade (han har tydligen redan stuckit till USA), Christina Larsen (v) var på toa eller möjligen ute och fikade (tidningarnas uppgifter går isär) och en anonym rödgrön röst lades på sittande talman. Tillsammans ledde det till att Alliansens kandidat fick majoritet i kammaren.

Slutet gott, allting gott idag alltså. Den rödgrönbruna röran undveks. Men de senaste dagarnas manövrerande från de rödgrönas sida spelar naturligtvis Sverigedemokraterna i händerna. Jag inser att Mona Sahlin får svårt att vika från viktiga socialdemokratiska principer som mer bidrag till den som inte arbetar, men hanteringen av talmansfrågan visar på en socialdemokrati som är beredd att ta hjälp av Sverigedemokraterna för att få igenom sin vilja i nästan vilka frågor som helst. Det är dags för Mona Sahlin att börja leva efter sina stolta löften. Även de som gavs redan på förra partikongressen.

Inga kommentarer: