11 oktober 2010

Hemtjänstens matlådor - tankar och förbättringsområden

För en dryg månad sedan utmanade Expressens medicinreporter Anna Bäsén mig att äta hemtjänstens matlådor i en månad. Nu har jag gjort det, vilket ni som läser den här bloggen också har kunnat följa, och jag måste säga att jag inte har särskilt mycket att klaga på.

Den kommunala hemtjänsten i Huddinge har två olika matlådesystem. I Skogås och Trångsund (ungefär en fjärdedel av kommunen) levererar man matlådor från storköket på Stortorps äldrecentrum, i övriga kommunen kommer matlådorna från Matfabriken i Sala. Hos andra hemtjänstutförare i kommunen finns andra matleverantörer, även om det finns någon mer som också distribuerar maten från Sala. Jag har testat matlådorna från den kommunala hemtjänsten, först från Stortorp och sedan från Matfabriken i Sala - vars lådor för övrigt också säljs också på till exempel 7-Eleven under varumärket Varsågod!, så vem som helst som vill prova att äta hemtjänstmat kan göra det ganska enkelt på egen hand.

De båda matproducenterna skiljer sig åt väldigt mycket. Stortorpsmaten är allt som oftast klassisk husmanskost. Kokt potatis nästan varje dag. Sala-maten är på många sätt mer varierad, och det finns också en större valfrihet för kunderna. Potatisen är rostad, ugnsstekt, gratinerad eller mosad, eller kanske rentav utbytt mot ris eller pasta. Men utifrån de kundundersökningar som äldreomsorgen gör hos hemtjänstkunder och boende på vård- och omsorgsboenden är maten med kokt potatis som bas mycket populär bland de äldre – och det är ju deras smak och preferenser som ska avgöra, inte mina, eller hur?

I jämförelse med den överflödande rikligheten i lådorna från Stortorp ter sig lådorna från Sala tämligen modesta, men det har visat sig att de allt som oftast räcker gott och väl för att mätta en förvärvsarbetande, medelålders man. Rimligtvis ska inte någon kund behöva känna sig hungrig efter intagen måltid.

Däremot finns det en svårhanterad torftighet i att varje dag äta mat som värmts i mikron i en liten svart (Sala) eller vit (Stortorp) låda. Äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (KD) har hävdat att det inte kostar mer om hemtjänsten istället lagar en enklare måltid på plats hemma hos den äldre och också infört ett system där de äldre kan välja den lösningen istället. Det verkar av allt att döma fungera bra. Jag kan tycka att vi borde kunna testa samma idé – låt folk välja om de vill ha maten lagad hemma eller levererad i en låda!

Vi måste också öka valfriheten för dem som bor på våra kommunala äldreboenden eller får matlådor levererade från Stortorp. Idag erbjuds de en rätt, men det finns också ett vegetariskt alternativ och om någon inte gillar en viss maträtt kan man förstås ordna ett alternativ. Men visst vore det att föredra om de fick välja mellan åtminstone två olika kött/fisk-alternativ? Det kräver förändringar i utrustning och arbetssätt i äldreboendenas tillagningskök har jag förstått, men man lyckas ju ordna det på andra håll så jag kan inte se att det skulle vara omöjligt.

För att summera det hela: Maten som erbjuds via hemtjänstens matlådor är på det hela taget alldeles utmärkt, men två konkreta förbättringsområden är möjligheten att välja att få beslutet om matlåda genomfört i form av matlagning i hemmet, samt att ge fler rätter att välja på varje dag för dem som bor på de kommunala äldreboendena eller får matlåda levererad från Stortorp.

Inga kommentarer: