21 mars 2011

Hagsätralinjen avstängd

Från och med idag och ända fram till den 25 september är tunnelbanans gröna linje avstängd mellan Gullmarsplan och Hagsätra. Även om ersättningsbussarna ska gå tätt är det förstås ett avbräck för alla som bor eller arbetar längs linjen. Tåg är ju ändå (nästan) alltid att föredra framför buss.

Men renoveringen behöver verkligen göras, inte minst för att öka tillgängligheten för personer med funktionshinder. Hagsätra station kommer att få sin efterlängtade hiss - den är idag Stockholms enda hisslösa tunnelbanestation - och även Högdalen och Sockenplan får nya hissar. Perronger längs hela linjen kommer att få taktila markeringar så att de blir mer tillgängliga för synskadade. Bänkarna ska bytas ut mot sådana som fungerar bättre för äldre och personer med funktionshinder. Många av stationerna, till exempel Globen och Rågsved, kommer att få nya spärrkioskar med bättre arbetsmiljö för spärrvakterna. Både perronger och biljetthallar kommer att fräschas upp. Dessutom - och säkert inte minst viktigt - kommer samtliga 22 broar på sträckan att ses över.

Kanske borde man samtidigt ta sig en funderare på hur tunnelbanan skulle kunna förlängas till Älvsjö. Det är inte långt och eftersom sträckan kan trafikeras ovan jord borde byggkostnaden kunna bli överkomlig. Resultatet skulle kunna bli ett trafiksystem med bättre bytespunkter som möjliggör ett smartare resande, vilket nog en hel del resenärer i området efterfrågar.

Inga kommentarer: