21 september 2007

Nytt avtal för Bromma flygplats

Idag blev det äntligen klart med framtiden för Bromma flygplats. Ett nytt avtal skrivs mellan Stockholms stad och Luftfartsverket, vilket tryggar flygplatsens existens fram till år 2038, berättar Dagens Nyheter: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=695238. Samtidigt får Stockholms stad väsentligt mycket bättre betalt - hur mycket beror på hur många passagerare som åker där.

Kanonbra, tycker jag. Stockholm behöver en citynära flygplats och det finns helt enkelt inget alternativ till Bromma. Nu får flygplatsen trygghet att utvecklas.

Det är dock en sak ytterligare som jag gärna hade sett i avtalet - en förbindelse från Luftfartsverkets sida att bidra till utbyggnaden av tvärspårvägen. Nästa steg, från Alvik till Sundbyberg och Solna, skulle ju gå precis förbi Bromma flygplats och väldigt påtagligt kunna förbättra det som är Bromma flygplats stora svaghet ur användarsynpunkt: att man, trots det centrala läget, faktiskt har rätt så dålig kollektivtrafik till flygplatsen.

Nå, även om jag tycker att det hade varit ett bra krav att ställa i förhandlingarna med LFV så är kanske inte hoppet över om att LFV ändå går in och stödjer tvärbanebyggandet. Det ligger ju trots allt i flygplatsens intresse, och nu har man fått ett så långt och tryggt avtal att det kan vara värt att ta den investeringskostnaden.

Inga kommentarer: