22 juni 2010

Framtiden för Danderyd och S:t Göran

Folkpartiet vill privatisera Danderyds sjukhus. Ilija Batjlan (s) rasar mot förslaget och pratar om att "rea ut" sjukhuset, trots att inget pris fastställts eller ens nämnts i förslaget.

Jag kan mycket väl tänka mig att Danderyds sjukhus kan säljas eller läggas ut på entreprenad med tiden. För mig är vem som äger sjukhuset inte någon avgörande fråga. Det viktiga är istället hur avtalet mellan sjukhuset och landstinget ser ut, och hur det följs upp så att medborgarna verkligen får den vård som landstinget beställt. Där är den viktiga frågan just nu att se till att den nya upphandlingen av S:t Göran blir rätt, så att både vården och utbildningsuppdraget sköts på ett bra sätt under åren som kommer.

Capio har med S:t Göran visat att privat driven vård kan vara väl så god som offentligt driven. Det finns alltså ingen anledning att vara orolig över en eventuell framtida försäljning av något sjukhus, så länge avtalen som skrivs är kloka. Men det viktigaste är inte vem som äger och driver vården utan att vi lyckas bygga ut vården i den takt som Stockholms växande befolkning behöver. Under de närmaste åren räknar vi med att det behövs ungefär 400 nya vårdplatser.

SvD SvD

1 kommentar:

Peter Andersson sa...

Det trista är ju att det för vissa är det viktiga vem som äger, bara inte landstinget gör det. Även om det är en mycket välskött verksamhet. Men det är bra att besked kommer före valet så vi kan ta en debatt om effekterna.

/pa