23 september 2010

De nitton

Så har då listan över vilka riksdagsledamöter som blivit invalda till sist kommit. Fortfarande bara 19 kristdemokrater, tyvärr. Vi får väl se vad som händer i Arvika framöver, med tanke på hur avgörande den lokala valorganisationens grova misstag kan ha visat sig vara, men omval är ju ganska ovanligt i Sverige, om man säger så.

Hur som helst, bland de 19 kristdemokraterna finns en hel del nya namn i riksdagen: Anders Sellström, Annika Eclund, Penilla Gunther, Robert Halef och Roland Utbult. Flera av dem har en gedigen kommunpolitisk bakgrund i partiet, till exempel gruppledaren i Södertälje, Robert Halef, som också blir Kristdemokraternas förste syrianske riksdagsledamot. Kul!

Roland Utbult är en av tre som lyckats kryssa sig in, tillsammans med Annelie Enochson och Tuve Skånberg. När de kristdemokratiska väljarna får bestämma skadar det helt klart inte att ha ett gediget stöd i de kristna grupperna. Lite synd kan jag tycka om David Lega, Michael Anefur och Magnus Jacobsson som därmed inte kom in, men sådana är förstås spelets regler.

Den stora knallen höll dock på att inträffa i Jönköpings län. Där var Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, bara knappt 50 röster från att bli bortkryssad av en yngling från Mullsjö, Andreas Carlson. Även Penilla Gunthers riksdagsplats såg ett tag ut att vara i fara, eftersom Gunilla Gomér från Alingsås låg nära åttaprocentsgränsen för att kryssa sig in.

Jag har också noterat att Göran Hägglund, som kandiderade både i Stockholms stad och Stockholms län, kom in i Stockholms stad. Eftersom det tycks tämligen givet att han fortsätter som minister kan därför Caroline Szyber förbereda sig för ett inträde i riksdagen. Kul! Om även Mats Odell fortsätter som minister kommer hans riksdagsplats att gå till Jakob Forssmed, men hur det går med den saken får väl framtiden utvisa. Det snurrar så mycket rykten nu, har jag noterat när jag läst kvällspressen, men själv har jag förstås ingen insyn i hur regeringstaburetterna kommer att fördelas.

Inga kommentarer: