12 september 2010

Goda värderingar byggde Sverige

I en valrörelse där det bollas med miljarder och där den sociala ingenjörskonsten firar nya triumfer på bägge sidor om blockgränsen, är det välgörande att läsa Göran Hägglunds debattartikel i Dagens Nyheter idag. "Välstånd skapas nämligen inte av fördelningspolitik utan av sådant som en levande arbetsmoral, solidaritet och hederlighet," säger Hägglund och anknyter till det som gjorde att jag valde att engagera mig just i Kristdemokraterna. Det handlade inte om kronor och ören, det handlade inte om hur transfereringssystemen skulle vara organiserade eller vilka skattesatser som optimerar statens inkomster utan om vilka värderingar som behövs för att vi ska kunna bygga det goda samhället. Göran Hägglund visar med all tydlighet hur viktig den kristdemokratiska rösten är i svensk politik.

7 kommentarer:

nymix sa...

Tvärtom, Kalle, det är just kronor och ören, skattesatser och transfereringssystem det handlar om.

Bakom beslut i ekonomiska frågor ligger idé, etik och känsla för solidaritet. (Ekonomismen undantagen.)

Lämpligt att glömma den detaljen om man själv kan ha det gott.

Kristdemokraternas "ideologi" är förvirrad och emotionaliserande. Analys och verklighetsförankring saknas.

Vilket klart och tydligt framgår av Hägglunds inlägg.

Patric sa...

Hej Karl,

Jag tillhör den växande skaran KD-sympatisörer som har hoppat över till SD. Orsaken kan sägas vara att jag ansåg att de goda värderingar som vårt tidigare välfärdssamhälle och folkhem grundades på är i mångt och mycket undanskuffade i och med den kravlösa invandrings och mångkulturiseringspolitik som förs sedan decennier.

Samtliga riksdagspartier inklusive KD sjunger glatt med i den mångkulturförskönande kören och stämplar varje kritiker som främlingsfientlig. Detta är inte verklighetsförankrat.

SD är idag det parti som vill se till att vårt land även i framtiden ska kunna bygga på samma goda värderingar som rådde innan det började förvandlas i riktning mot ett otryggt mångkulturellt getto.

För ett tag sedan skrev jag ett öppet brev till en av mina kristna favoritartister Roland Utbult angående en artikel han skrev i DAGEN i vintras. DAGEN publicerade inte det. Men det finns på denna sida, kommentarer välkomnas:

http://kauppi.5u.com/sd-patric-svarar-utbult.html

Karl Henriksson sa...

@ nymix: Du har verkligen missförstått poängen med det som jag och Göran Hägglund säger. Etiken, värderingarna, måste vara grunden, ställningstaganden om skattesatser och transfereringssystem en följd av värderingarna. Tyvärr har den här valrörelsen alltför mycket präglats av kortsiktiga nyttokalkyler och överbudspolitik ("vi satsar 12 miljarder mer än ni nånsin kan säga..."). Analysen har alltför ofta varit minst sagt grumlig.

Sedan kan man förstås tycka att vi kristdemokrater är "emotionaliserande" för att vi tror att det finns andra värden än de materiella, det kan vi inte göra någonting åt.

Karl Henriksson sa...

@Patric: Hittills har alla mätningar jag sett visat på ett nästan obefintligt flöde av väljare från Kristdemokraterna till Sverigedemokraterna. Vi får väl se vad eftervalsundersökningarna visar, men för kristdemokratiska kärnväljare är rasism och främlingsfientlighet fruktansvärt, solidaritet med fattiga och förtryckta en dygd och en röst på Sverigedemokraterna därför fullkomligt otänkbar.

Patric sa...

Karl,

Jag kan väl sägas tidigare ha hört till gruppen kristdemokratisk kärnväljare. För mig så är rasism och främlingsfientlighet fortfarande lika fruktansvärt som jag alltid har betraktat det.

Problemet med dagens samhällsklimat är att det är i princip omöjligt att kritisera invandringspolitiken oavsett hur omfattande den är, vilken utformning den har eller vilka konsekvenser den får, utan att bli stämplad som främlingsfientlig eller rasistisk. Den är en helig ko som inte får ifrågasättas.

Som kristen Sverigedemokrat känner jag stark solidaritet med fattiga och förtryckta. Eftersom majoriteten av invandrarna idag inte faller under den kategorin och vi delvis på grund av den kostsamma invandringen uppoffrar alltmer av välfärden för vårt eget folk, så anser jag att en röst på Sverigedemokraterna är den enda jag kan ge.

Istället för att ta hit så många människor till en mycket hög kostnad både ekonomiskt som socialt vill SD hjälpa nödlidande och verkliga flyktingar i deras närområden istället. Då skulle vi kunna hjälpa långt fler till en lägre kostnad, och skulle kunna sänka skatterna och ändå få mer pengar över till den offentliga sektorn som idag skärs ned på.

Jag anser inte att det är varken rasistiskt eller främlingsfientligt att kritisera en av världens mest extrema invandringspolitik, vilket Sverige driver.

Mvh,

Karl Henriksson sa...

Patric,

det glädjer mig förstås att du tycker att rasism och främlingsfientlighet är fruktansvärt. Jag hoppas därför att du med kraft kommer att bekämpa det inom ditt parti, men "befarar" förstås att ni inte skulle få speciellt många kandidater kvar ifall alla med främlingsfientliga åsikter petades. Hur var det, 51 kandidater med tydliga vit makt-kopplingar? Partiledare som sjunger vit makt-sånger tillsammans med ungdomsförbundarna?

Apropå SD:s omsorg om flyktingarna i deras hemländer kan jag konstatera att det skulle klinga lite mindre falskt ifall inte biståndspolitiken hade varit en av de viktigaste besparingsområdena i partiets "skuggbudget".

Ditt resonemang stämmer alltså inte med verkligheten - och jag tror att nästan alla kristna väljare genomskådar er.

Thommy sa...

Hejsan!

Jag är också en kristen fd kd-sympatisör som gått över till sd.

Jag tycker Patrics resonemang stämmer mycket bra, i alla fall med den verklighet jag känner till, som 46-årig tvåbarnsfar med 28-årigt församlings- och samhällsengagemang.

Främlingsfientlighet och rasism rimmar illa med att vara kristen. Jag har varit engagerad för asylsökande och flyktingar i 23 år, och har mina bästa vänner bland dessa.

Jag reagerar på det här du säger om biståndspolitik. Att dra ner på bistånd till förmån för hjälp på plats tycker jag är bättre. Dessutom ska man komma ihåg att många av biståndsmiljonerna missbrukas av korrupta regeringar, o0ch hjälpen kommer inte folket till del. SPELA ROLL att man då skryter med att man ger stort u-landsbistånd. Vi måste säkerställa att pengarna kommer dit de gör nytta för folket!

Och vitmakt-kopplingarna... Inte bra att sådana fortfarande finns kvar hos ett fåtal. Gott att det rensats ut många och att många självmant gått, ofta över till rasistiska ND istället. Men ska man peka finger så finns det säkerligen MYCKET att peka finger på bland andra politiker också, t.ex kriminalitet i olika former....